eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Stumpf: Bajnai Gordon nem tudott leválni Gyurcsány Ferencről

Törékenynek tartja az új kormány mögötti politikai támogatottságot a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában sokkterápiának nevezte Bajnai Gordon miniszterelnök válságkezelő programját, és úgy vélte: nem elég stabil a kabinet ahhoz, hogy ezeket a terveket biztonsággal végre lehessen hajtani. A politológus szerint további korlátot jelent Bajnai Gordonnak, hogy a korábban szakértői kormánynak tervezett kabinet felállításakor túl sok politikai engedményre kényszerült.

Törékeny támogatás van a hétfőn felállt Bajnai-kormány mögött - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István szerint a legfontosabb összetartó erő az MSZP és az SZDSZ számára az előrehozott választásoktól, a Fidesz hatalomátvételétől való félelem.

Bajnai Gordonnak egyetlen esélye az, ha következetesen ragaszkodni tud ahhoz, hogy ez a válságkezelő program jobb, mint az előrehozott választás, mert megelőzi a valutakrízist és az ország finanszírozhatatlanná válását, és ennek tudja biztosítani a garanciáit - vélekedett a politológus.

Stumpf István hangsúlyozta: a válságkezelő kormány nem jobb megoldás, mint az előrehozott választás, ugyanis kiderült, hogy Bajnaié sokkterápiás program, amelyik régen sem működött sikeresen. Most, ilyen gyenge politikai háttérrel, amikor a szocialista frakción belül is növekedni fog az ellenérzés a konkrét intézkedések bejelentésével, nem lehet vele megoldani az ország problémáit hosszú távon - tette hozzá.

A kormány névsorát nézve arra a következtetésre lehet jutni, hogy Bajnai Gordon túl sok politikai engedményre kényszerült a szakértőinek nevezett víziójához képest - emelte ki a politológus, aki szerint ez nem szakértői, hanem tiszta politikai kabinet, ami mögött az MSZP és az SZDSZ támogatása van.

Stumpf István azt mondta: a kormánynak két súlyos defektje van. Az egyik, hogy Vahl Tamás visszalépésével nincs gazdasági minisztere a gazdasági válságkezelő kormánynak, ami több mint blamázs - fejtette ki a politológus. Hozzátette: ez a kormányfő felelőssége, hiszen sokkal körültekintőbben kellett volna eljárnia a kiválasztásnál. Így olyan helyzetbe hozta magát Bajnai Gordon, ami nem segíti a repülőrajtot.

Ficsor Ádám titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszterré való kinevezésének pedig az az üzenete, hogy Bajnai Gordon nem tudott leválni Gyurcsány Ferencről - vélekedett a Századvég Alapítvány igazgatója.

A politológus szerint a miniszterelnök azért kötött politikai kompromisszumot a személyi kérdésekben, mert talán sokkal erőteljesebben akar fellépni a saját programja védelme érdekében.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×