eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem kap segélyt, aki egészséges, de nem dolgozik

Ezentúl nem kap szociális segélyt Hódmezővásárhelyen az, aki egészséges, mégsem vállalja el az önkormányzat által felkínált munkát. Erről döntött a Csongrád megyei város közgyűlése - tájékoztatta az InfoRádiót Lázár János polgármester. A fideszes országgyűlési képviselő utasította az oktatási intézményeket, hogy bocsássák el a nyugdíjas dolgozókat, és vegyenek fel fiatalokat a helyükre.

Hódmezővásárhelyen 2009 január és március között fölmérték az összes segélyezett helyzetét - 830 emberről van szó, akikről teljes egészségügyi és környezettanulmány készült. 110-en vannak, akik tartósan szociális segélyezettek maradnak, mivel betöltötték az 55. életévüket. A többiek azonban, ha az egészségük engedi, kénytelenek lesznek munkát vállalni, különben nem kapnak semmiféle szociális támogatást - vázolta fel az InfoRádiónak a helyzetet Lázár János, a város polgármestere.

Mint mondta, fölajánlották az érintetteknek a közhasznú munka lehetőségét, de nem túl kedvezőek a tapasztalataik. Az egyik lehetőséggel - parkgondozási, településtisztasági feladatokkal - 192 embert kerestek meg, de közülük csak 43-an vállalták a munkát, holott 160-an alkalmasak lettek volna rá, és 75 ezer forint járt érte.

Ha valaki jó iparosember, festő, lakatos, akkor a városházi építőipari cégeknél is lenne lehetősége dolgozni - tette hozzá a polgármester.

Mint mondta, a város mindent elkövet annak érdekében, hogy semmiféle többlettámogatást ne kapjanak sem az önkormányzattól, sem az államtól azok, akik nem vállalták a munkát. Leszögezte: ez a szabályozás teljes egészében megfelel a jogszabályoknak.

Szerencsére ősszel már a kormány is tett lépéseket a szociális segély folyósításának szigorítása érdekében - fűzte hozzá Lázár János, de vannak olyan támogatások is, amelyekről a város maga dönt.

A politikus kijelentette: nem hiszi, hogy ma lehetne szociális segélyt adni annak, aki tudna, csak nem akar dolgozni, miközben egyre többen veszítik el a munkahelyüket.

Hódmezővásárhely másik intézkedése, hogy mivel az iskolák több száz nyugdíjas tanárt foglalkoztatnak, de rengeteg a fiatal, pályakezdő, munkanélküli pedagógus, ezért azt kérték az intézményektől, hogy köszönjenek el a nyugdíjas korú kollégáktól, és vegyenek fel fiatalokat a helyükre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×