eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egészségügyi átalakítás, etnikai béketerv, vitatott kinevezések - A nap legfontosabb hírei

Átalakítják a gyógyszerellátást és megszüntetik a teljesítményvolumen-korlát rendszerét. Etnikai béketerv kidolgozását sürgette a kisebbségi ombudsman. A nagyköveti kinevezések felfüggesztésére szólította fel a kormányt a Fidesz.

Megszűnik a teljesítményvolumen-korlát

Átalakítják a gyógyszerellátást - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás közölte: a tervezett intézkedésekkel 30 milliárd forintot takarítanak meg, de a lakossági terhek 2-2,5 százalékkal nőnek. Székely Tamás beszámolt arról is, hogy megszüntetik az elmúlt években sokat kritizált teljesítményvolumen-korlát rendszert. Hangsúlyozta: a finanszírozás továbbra is teljesítményalapú lesz, de a teljesítések kétharmadánál megemelik az alapdíjat, aminek megállapításához a tavalyi kötelező területi ellátási esetszámot veszik figyelembe. A Fidesz szerint a teljesítményvolumen-korlát megszüntetésével a kormány beismerte hogy károkat okozott a betegeknek.

Gyűjtés a lelőtt áldozatok családjának
Tatárszentgyörgyön számlát nyit a Pest Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat a településen hétfőn hajnalban történt kettős gyilkosság áldozatainak hozzátartozói javára - közölte a település polgármestere. Berente Imréné az Indexnek arról is beszélt, hogy bosszúhadjárattól és további erőszakos cselekményektől tartanak Tatárszentgyörgy lakói. Hangsúlyozta: ha kiderülne, hogy etnikai háttere van a bűncselekménynek, akkor annak csak valamilyen országos bűnszervezet állhat a hátterében. Tegnapra virradóra a Pest megyei Tatárszentgyörgyön egy 5 éves roma kisfiút és édesapját lőtték le ismeretlenek, és felgyújtották a házukat. A támadásban a család másik 3 tagja is megsérült.

Etnikai béketerv kell
Egy etnikai béketerv kidolgozását sürgette parlamenti felszólalásában a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Kállai Ernő felsorolta, hogy tavaly óta hány súlyos támadás érte a romákat. Mint mondta: az egész társadalom számára érthető, konkrét intézkedési tervekre, és nem semmit mondó nyilatkozatokra van szükség.

Megerősítené a rendőrség a kormányt
A büntetőjogi lépések mellett a rendőrség megerősítését tervezi a kormány az erőszakos cselekmények visszaszorításáért - közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor azután beszélt erről, hogy Bencze József országos rendőr-főkapitánnyal együtt fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök. A miniszter hangsúlyozta: keményen szankcionálják a fegyverrel elkövetett bűncselekményeket, továbbá szigorúbban büntetik a visszaesőként erőszakos cselekményeket elkövetőket is. Szólt arról is, hogy a tervek szerint a Btk. módosításakor a jogos, illetve a megelőző védelem lehetőségét is megerősítik. - Közben az MSZP azt kérte a kormánytól, hogy speciális alakulat létrehozásával segítse a rendőrség munkáját az etnikai jellegű bűncselekmények felderítésében.

Kevesebb élelmiszert veszünk
Egyre kevesebb élelmiszert vásároltak az emelkedő árak miatt tavaly Magyarországon - közölte az ACNielsen Piackutató Kft. igazgatója. Szalókyné Tóth Judit elmondta: a vizsgálatból az is kiderült, hogy az élelmiszerek mellett a háztartási vegyi áruk és a kozmetikumok kiskereskedelmi forgalma is mintegy 3 és fél százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Gázárcsökkentés
Lapértesülés szerint áprilistól csökkentheti a földgáz árát a kormány; az intézkedés alapja az importár esése lehet. A Népszabadság úgy tudja: a mostani, ezer köbméterenkénti 475 dolláros gázár először 365, majd júliustól 260 dollárra esik vissza. A lap azt írja: az energiaipar és a Magyar Energia Hivatal nem tartja indokoltnak a kormányzati árcsökkentést.

Zuhanó fogyasztás
Mintegy 250-300 milliárd forintos fogyasztás-csökkenésre számít az idén az Országos Kereskedelmi Szövetség. A szervezet szerint a tervezett ÁFA-emelés tovább ronthatja a kereskedők kilátásait, és csökkentheti a vásárlóerőt.

Mélyponton az ország hangulata
A Századvég-Forsense felmérése szerint sosem volt még ilyen rossz a lakosság közérzete, mint most februárban. A megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka adott közepesnél jobb osztályzatot arra a kérdésre, hogy megítélésük szerint hogyan mennek a dolgok az országban. Ezzel szemben 77 százalékra emelkedett azok aránya, akik 1-es vagy 2-es osztályzatot adtak ugyanerre.

Fidesz: Ne nevezzen már ki nagyköveteket a kormány!
A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy a következő, esetleg előre hozott választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket - mondta az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője. Németh Zsolt közölte: értesüléseik szerint a kormány több stratégiai helyre is új, a kabinethez, illetve az MSZP-hez kötődő nagykövet kinevezését tervezi. Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár, akit Magyarország ENSZ-nagykövetének jelöltek, azt mondta: nagymértékben gyengíti a magyar nagyköveteknek az ország érdekében kifejtett érdekérvényesítő képességét, ha a Fidesz nem támogatja a kormány hátralévő hivatali idejében a nagykövetjelölteket. Az MSZP lemondásra szólította fel Németh Zsoltot a bizottság elnöki posztjáról.

Magyar lövészek Afganisztánban, 3 ezer új katona
Magyarország egy lövészszakaszt küld az idén Afganisztánba - közölte a honvédelmi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen ismertette a tárca takarékossági intézkedéseit is. Szekeres Imre bejelentette: 3 ezer új szerződéses katonát vesznek fel, és az idénre tervezett események közül törlik azokat, amelyek a fő feladatkörök eredményes végrehajtására nincsenek közvetlen hatással: így elmarad a városligeti honvédmajális, a kecskeméti nemzetközi repülőnap és a katonazenekari fesztivál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×