eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Százmilliók a baloldali holdudvarnak

Sok százmillió forintot osztott ki a kancellária a baloldali holdudvarnak - írja a Magyar Nemzet. Kétszázötvenmillió forint "demokráciakutatásra", kilencvenmillió Göncz Kinga külügyminiszter roma-nem roma konfliktussal foglalkozó volt alapítványának, 39 millió a gazdasági visszaélésekkel gyanúsított Kolompár Orbán szervezetének, tízmillió az idei élet menetére - néhány tétel azokból a támogatásokból, amelyeket a válság ellenére az elmúlt év végén ítélt oda a Miniszterelnöki Hivatal.

Nehéz helyzetbe hozott sok rákbeteget egy miniszteri rendelet, mert a különleges gyógyszerek rendelését a szakma szerint kivitelezhetetlen eljáráshoz kötötte. Az egészségügyi tárca egyeztetést kezdett - írja a Népszabadság. A lapban megjelent cikk szerint az új rendelet kimondja, hogy más kórképre engedélyezett gyógyszereket csak úgy használhatnak gyógyításra, ha a kórházak először az Országos Gyógyszerészeti Intézethez fordulnak, amelynek, ha sürgősséget kérnek, 48 órán belül kell válaszolnia. Ezután újabb kérelem következne, amelyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kérik a gyógyszeres kezelés finanszírozását. Mindezt pedig minden betegnél meg kell ismételni, igaz, akkor már gyorsított a folyamat. A szakma szerint ugyanakkor a nyelőcsődaganatra nincs is más terápia, csak ilyen, egyébként más betegségre törzskönyvezett gyógyszer, de kritikus a gyomor, a prosztata, a vese, húgyhólyag kezelésének a helyzete is, akárcsak a hasnyálmirigy, epehólyag, epeutak, az emlő, a petefészek gyógyítása. A lapnak nyilatkozó orvosok azt mondják, egyelőre mindenki megkapja a szükséges gyógyszereket, még akkor is, ha ezzel az intézmények jogszabályt sértenek. Székely Tamás miniszter szerint ellenőrizni kell a több száz protokollt, s megnézni, van-e elfogadott nemzetközi gyakorlat, egyszerűbb eljárás. Ahol azonban nincs, ott a miniszter óvatosságra int.

Tíz nap alatt egymillió forint feletti összeget gyűjtött össze a Lehet Más a Politika mozgalom - számol be róla az Index. A pszeudopárt itthon újdonságnak számító, internetalapú lakossági adománygyűjtő akciója a remények szerint mintegy 50 milliót fog hozni, ami elegendő hátteret biztosíthat ahhoz, hogy az LMP párttá alakulva már a júniusi EP-választásokon is elinduljon.

Működési gondokat okoz a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak a parkolási ügyek nagy száma, ezért törvénymódosítást javasol Csiha Judit (MSZP), amelynek alapján az autós lakóhelye szerinti bíróságokon tárgyalnák ezeket az ügyeket - tudta meg a Napi Gazdaság. A törvény jelenleg lehetővé teszi, hogy a parkoló társaság székhelye szerinti bíróságon is tárgyalják a parkolási ügyeket. A cikkben a bírósági tapasztalatokra hivatkozva írja a szerző, hogy túlnyomórészt nem fővárosi lakosok ellen indulnak ilyen ügyek. A parkolási eljárások mindössze 30-40 százaléka marad a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, a többi vidéki bíróságokra megy tovább, főként a Pest megyei agglomeráció városi bíróságaira.

Eddig már 157 cég pályázott az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által kiírt Megőrzés című programra. Számtalan hazai cég ugyanis csökkentett idejű, négynapos foglalkoztatásba kezdett az idén, hogy így vészelje át - a munkavállalók elbocsátása nélkül - a gazdasági válság miatti piacszűkülést - olvasható a Világgazdaságban. A program révén ezek a cégek bértámogatáshoz juthatnak, és támogatott képzést indíthatnak dolgozóik számára. A legtöbb pályázó az építő-, textil-, valamint feldolgozóipari és fuvarozói ágazatokból jelentkezett. A Megőrzés segítségével a vállalatok a kieső munkaidőre jutó bér 80 százalékát, valamint a képzési költségek 80 százalékát is elnyerhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×