eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Gyurcsány-csomag: elemzők szerint jó az irány

Piaci elemzők szerint jó irányba mutatnak a miniszterelnök által hétfőn bejelentett reform javaslatok, ám rövid távon nem lesz érezhető gazdaság-élénkítő hatásuk.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője "jó irányba tett, jó lépéseknek" nevezte a Gyurcsány Ferenc által a Parlamentben ismertetett gazdasági intézkedés-csomagot. Hozzátette: ennél sokkal nagyobb mozgástere jelenleg nincs a kormánynak.

Véleménye szerint az adórendszer átalakítása, a járulékok csökkentése valamelyest enyhítheti a recesszió hatásait, de összességében a vázolt intézkedések nem oldják meg a gazdasági problémákat. Ha viszont a tervezett lépések megvalósulnak, és ezekre további reformok épülnek, akkor már elősegíthetik a magyar gazdaság versenyképességének javulását.

Trippon Mariann megjegyezte, hogy az ismertetett reform lépések alapvetően nem térnek el attól, ami korábban a sajtóban kiszivárgott, így nem okoztak meglepetést a piacon.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője szerint is jó az iránya a miniszterelnök által felvázolt javaslat-csomagnak, különösen a lineáris adózás és az élőmunka terheinek csökkentése irányába mutató lépéseket illetően, azonban a gazdaság megmentéséhez közel sem elég.

Az elemző kifejtette: az, hogy az alsó adókulcs 19 százalékra nő, és a sávhatár az átlag feletti keresetek fölé emelkedik, azt jelzi, hogy a kormány az adózók többségét egy adókulcsba próbálja meg beszorítani.

Pozitívnak értékelte azt is, hogy lépések történnek az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésére, amit a szakma már évek óta szorgalmaz.

Az adóátrendezés ugyanakkor a költségvetési hiány szempontjából semleges hatású az idén és jövőre is - mondta az elemző. Mivel az eredeti tervekhez képest alacsonyabb GDP-vel számoltak az idén, ezt "kompenzálják" az idénre jelzett 200-220 milliárd forintos állami kiadás-szűkítéssel.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×