eur:
389.75
usd:
365.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Három alapszabály, hogyan bánjunk a pénzzel

A penzcentrum.hu az összeállításában tanácsokat ad arra nézve, hogy hogyan is bánjunk a pénzzel. Dolgozzuk le az adósságokat, fogjuk vissza a kiadásokat, és tegyünk félre a nehezebb napokra - hangzik a három alapszabály.

Talán elsőre meglepő, de nem elég felismerni, mely pontokon folyik el a pénz a háztartásból. Nem mindegy az sem, mik a prioritásaink az életben, és főleg, hogy mit szeretnénk csinálni a pénzükkel. Ugyanilyen könnyen a csőd szélére viheti az embert, ha rosszul méri fel a kiadásait. Sokan kifizetik hónap elején a számlákat, és ezzel kész: onnantól kezdve csak a saját szórakoztatásukra költenek. Aztán panaszkodnak, hogy az egyszeri extra kiadások miatt sosincs elég pénzük - például arra, ha lerobbant az autó. Csakhogy az autók időről időre szervizelést igényelnek, ennek költségeit pedig ugyanúgy bele kell tervezni a családi költségvetésbe, mint a havonta érkező villanyszámlát.

A közigazgatás reformja elindult, de lassan halad, és csak részterületeken jelenik meg - idézte az Állami Számvevő legutóbbi jelentését a Népszabadság. A közigazgatás reformja a rendszerváltozás óta része a közgondolkodásnak és a kormányok cselekvési programjának. Az elmúlt két évtizedben 54 kormányhatározat készült e tárgyban. Több területen is születtek részeredmények, ám ezek elszigeteltek maradtak. A 2006-ban megkezdett modernizáció az uniós iránymutatásokkal összhangban kijelölte az irányokat, csakhogy nem rendelt hozzájuk részletes ütemtervet, forrásokat. A közigazgatás egészének megújítását a kormány által létrehozott Államreform Bizottság hatáskörébe utalta, amely meghatározta ugyan a "jó kormányzás" biztosításához szükséges követelményeket, de a feladatok kiosztására nem került sor.

Tömeges elbocsátás és harmincmilliárd forintos megszorítás lehet az idén a MÁV Zrt.-nél - írja a Magyar Nemzet. Aggódnak az érdekképviseletek: a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete tudomása szerint ötezer főt, azaz a vasutasok egynegyedét bocsátaná el az idén a MÁV Zrt., ezért a Vasúti Érdekegyeztető Tanács összehívását sürgetik. A szakszervezet szerint kedden egy, a MÁV menedzsmentjéhez tartozó személy részéről olyan tájékoztatás hangzott el, hogy a megszorító intézkedésekben foglalt elvárásokra való tekintettel a MÁV létszámát ez évben minél előbb több mint ötezer fővel kívánják csökkenteni.

A kormány 85 millióval csökkentette a kormány a Nemzeti Színház költségvetését - olvasható az index-hun. A kormány a Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt tavalyi pályázaton garanciát vállalt arra, hogy az intézmény három évig évi 1,7 milliárd forintos költségvetési támogatást kap, ezt azonban rögtön az első évben átírta 1,615 milliárd forintra. Arra hivatkozott, hogy a 2009. évi egyedi támogatási összegek kialakításánál az Oktatási és Kulturális Minisztérium figyelembe vette a 13. havi munkabér fizetésének korlátozását. A havonta 7 millió forinttal kevesebből gazdálkodó intézménynél jelenleg a megoldási lehetőségeket vizsgálják: néhány ember elküldése mellett felvetődhet bizonyos tervezett programok elmaradása, egyes, bemutató előtt álló darabok költségeinek csökkentése, a nemzetközi színházi találkozó is veszélybe került, ahogy a képzőművészeti projekt is.

Nem érinti a hazai gyógyszeripart a gazdasági válság, a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint elsősorban azért, mert a szektorban a fogyasztás lényegében jövedelem-semleges. Ennek köszönhetően a krízis után sem csökkent a gyógyszer értékesítés. A nagyobb vállalatok a helyzetet inkább akvizíciókra kívánják felhasználni. Jó lehetőséget lát például a Richter, amely szerint nem is elsősorban az ár, hanem a célpont csoportba illeszthetősége a fontos.

Külföldi luxusszállodákban foglalnak inkább szállást azok a tehetős magyar utazók, akik az adóhatóság vizsgálatától tartanak - írja a Világgazdaság. A felső kategóriás szállodák portáinál rendszeren érdeklődnek arról, hogy a hotel milyen információkkal szolgálhat az APEH-nek. Az adóhivatal a lapnak határozottan állította, hogy a szállodák kizárólag akkor kötelesek információt adni vendégeikről, ha azok ellen vagyonosodási vizsgálatot indítottak. A szakma szerint ugyanakkor ez nem egyértelmű a vendégek számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×