eur:
404.41
usd:
373.87
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Balatonvilágos megyét váltana

Balatonvilágos megyét váltana. Az ott lakók három hónapon belül helyi népszavazáson döntenek arról, hogy a Veszprém megyei település Somogyhoz csatlakozzon-e? Az ok: Balatonvilágos szinte egybeépült a somogyi Siófokkal, az emberek ott intézik ügyeiket.

Veszprém megye a rendszerváltás óta 11 bakonyi települést vesztett el. Öt falu - köztük Szerecseny, Lázi, Bakonypéterd - már az 1990-es években kivált és Győr-Moson-Sopron megyéhez csatlakozott. Újabb fél tucat település távozási kérelme került a parlament elé 2000-ben. Ebben a csoportban volt többek között Veszprémvarsány, Bakonyszentlászló, Fenyőfő.

Még egy település, Malomsok nagyjából ugyanekkor szándékozott megválni Veszprém megyétől, hogy ugyancsak Győrhöz tartozzon. A megyeváltásnak a népszavazás csak az első lépése, utána be kell nyújtani az önkormányzati tárcához a szükséges dokumentumokat, és ezután mondja ki a végső szót az Országgyűlés.

Ha támogatja a kezdeményezést a törvényhozás, akkor a válni szándékozó település a következő önkormányzati választás napján csatlakozhat választott a választott megyéhez. A parlamentnek egyébként nem kötelező figyelembe vennie a helyi referendum eredményét.

Nem mindegyik megyeváltó kezdeményezés ér véget válással. A szintén Veszprém megyei Lovászpatonán 2004-ben tartottak népszavazást arról, hogy Győr-Moson-Sopronhoz kerüljenek-e. A falu közvéleménye megosztott volt, a képviselő testület például nem támogatta az elszakadást. Végül maradt is Veszprém megye része Lovászpatona.

Ugyancsak nem sikerült megyét váltania a Somogy megyei Pogányszentpéternek és Iharosnak, amelyek önkormányzatai hátrányos helyzetűnek érezték magukat megyéjükben, ezért Zalához akartak csatlakozni.

A Komárom-Esztergom megyei Dömös Pest megyéhez csatlakozása már 1984-ben felmerült, végül 2001-ben tartottak róla népszavazást. A végeredmény itt is az lett, hogy a Duna-parti település közigazgatásilag maradt, ahol volt: Komárom megyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 21:07
×
×
×
×