eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Nagycsécsi gyilkosság: a rendőrség nyomoz és hallgat

A rendőrség nyomoz és hallgat a két ember halálával járó nagycsécsi támadás ügyében. A roma szervezetek és politikusok rasszista indítékról beszélnek, az áldozatok háza elé pedig nem eléggé világos céllal demonstrációt hirdetett a Magyar Nemzeti Bizottság 2005 nevű szervezet - ezt azonban a rendőrség nem engedélyezte.

A nagycsécsi áldozatok romák, ez indokolhatta, hogy a gyilkosság hírére az első találgatások között szerepelt, hogy uzsorások ölhették meg a 40-es férfit és nőt. Az áldozatoknak sosem volt összeütközésük a törvénnyel, családjuk rendkívül szegény, segélyekből, kosárfonásból tartották fenn magukat.

Roma politikusok, polgárjogi szereplők elképzelhetőnek tartják, hogy rasszista indíttatású támadás történt. Ezt főként arra alapozzák, hogy a nagycsécsi eset egy sorozat részének tűnik:

Piricsén augusztusban két roma család házára dobtak Molotov-koktélt, egy nőt pedig lábon lőttek. Galgagyörkön júliusban, Nyíradonyban, szeptemberben lőttek rá romák házaira. A rendőrség még nyomoz.

Szintén tart még a nyomozás a kunmadarasi cigány önkormányzati képviselő házának felgyújtása ügyében. Azonosították viszont a pátkai Molotov-koktélos támadás elkövetőit: helybeli polgárőröket, akik egy éjjel három roma házra dobtak gyújtópalackot. Szakemberek szerint a rasszista indíték nagyon nehezen bizonyítható.

Egyelőre nem tudni, mi a nagycsécsi kettős gyilkosság indítéka. Az ügy kivizsgálására külön nyomozócsoportot állítottak fel, a Nemzeti Nyomozóiroda bevonásával. Az szervezetnél érdeklődésünkre semmit sem mondtak a nyomozás jelenlegi állásáról.

Akármi volt is az indíték, a borsod megyei faluban történt bűncselekmény embertelensége megdöbbentő: miután a tettesek Molotov-koktélt dobtak a házba, az oltani indult emberekre úgyszólván találomra lőttek rá sörétes puskával. A két áldozat fejlövés kapott.

Gyenesei: ez nem cigánykérdés

Az önkormányzati miniszter, aki csütörtökön a településen járt, keményen fogalmazott: "Megkoreografált embervadászat történt. Nagyon sok cigánnyal beszéltem, és az a benyomás, ami ott engem ért, arra késztet, hogy azt mondjam: ez nem cigánykérdés. Ez annál jóval több" - mondta Gyenesei István, aki szerint az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemrég elfogadott roma programnak különleges jelentősége van.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a romákon kívül is sokan élnek szegénységben, akiknek helyzetét nem lehet etnikai alapon különválasztani.

Közben a Morvai Krisztina és Hegedüs Lóránt nevéhez köthető Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet bejelentette: vasárnap este demonstráció tart a nagycsécsi áldozatok háza előtt. Állításuk szerint szolidaritási béketüntetést tartanának, hogy megmutassák, a magyarok többségben vannak és nem félnek.

Hegedüs Lóránt református lelkész azt mondta: meg kell mutatni, hogy a "legnagyobb kisebbség szubkultúra alatti tenyészete nem terrorizálhatja tovább a magyarokat". A romákat ugyanakkor arról is tájékoztatni szándékoznak, hogy a kormány országromboló munkájának egyik része a néprétegek közötti indulatok mesterséges szítása.

A demonstráció megtartását azonban a Borsod megyei rendőr-főkapitányság megtiltotta. A tiltás indoka az, hogy a vasárnap esti időpontra - a hét elején történt emberölés helyszínére - már korábban bejelentettek egy gyertyás virrasztást, ezért még egy esemény megtartása nem lehetséges, hiszen "a közlekedés más útvonalon nem biztosítható".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×