eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

IMF-csomag: nem hoznak nyilvánosságra több dokumentumot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított hitelkeretről a már nyilvánosságra hozott kormányzati szándéknyilatkozaton túl nem lesz több dokumentum - jelentette be Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja pénteki sajtótájékoztatóján. Ugyancsak sajtótájékoztatón kérte a Fidesz, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az IMF-fel kötött szerződés teljes szövegét.

Csütörtöktől nyilvános annak a levélnek a tartalma, amelyben a magyar kormány kifejtette a fiskális és a monetáris politikára vonatkozó szándékait és benyújtotta igényét az IMF által biztosított hitellehetőségre - emlékeztetett sajtótájékoztatóján a szocialista képviselő. Hozzátette: további dokumentum még az IMF igazgatótanácsának döntése, ezen túlmenően viszont más "a két fél részéről születni nem fog".

Tukacs István bírálta a Fidesz kijelentését a magyar bankoknak jutatott 600 milliárd forintos csomaggal kapcsolatban. Az emberek bankbetéteit és a vállalkozások működését garantálja ez az intézkedés - mondta.

A Fidesz azt kéri, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az IMF-fel kötött szerződés teljes szövegét - közölte Varga Mihály, a párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, akkor mindenki eldöntheti majd, mire is vállaltunk kötelezettséget a hitelszerződést aláírásával.

Szeretnénk tisztázni azt is, mennyi a kamata a hitelnek és mennyi idő alatt kell visszafizetni - tette hozzá Varga Mihály. Szerinte az embereknek joguk van tudni, mi van a szerződében, mit hagyott jóvá csütörtökön a valutaalap vezetése.

A fideszes politikus idézte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, aki egy mindent elhárító akadálynak nevezte az IMF-szerződést, és azt mondta, hogy a gazdasági válság elsődleges hatásai nem lesznek jellemzőek Magyarországra.

Ehhez képest nem igazán értjük, hogy a csütörtökön bejelentett 600 milliárd forintos csomag miről is szól - vélekedett a Fidesz alelnöke. (Az IMF-megállapodás keretében a Magyar Nemzeti Bank javasolja, hogy a magyar bankok 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot vehessenek igénybe, amiből 300 milliárd a tőkejavítást szolgálja, a fennmaradó rész pedig garanciaalapként működik.)

Varga Mihály kifejtette: három kereskedelmi bank neve hangzott el, őket érintené a csomag, ám közülük már volt, aki bejelentette, nem tart igényt a segítségre, egy másik úgy nyilatkozott, megfontolja, de nem indokolja a helyzet, hogy igénybe vegye, a harmadik pedig ""néma csendben van".

Milyen bankmentő csomag az, amelyet a bankok nem is akarnak igénybe venni? - tette fel a kérdést. A Fidesz olyan megoldások híve, amelyek a nehéz helyzetbe került adósok hitel-visszafizetését segítik - összegzett a párt alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×