eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Tízezres nagyságrendű elbocsátással számol a kormány

Tízezer forint lesz a jövő szeptembertől bevezetendő szakmunkás ösztöndíj összege havonta - jelentette be a szociális és munkaügyi tárca államtitkára. Simon Gábor elmondta, a juttatással az a kormány célja, hogy a tanulni vágyók válasszanak hiányszakmákat, és a munkaerő-kínálat jobban igazodjon a kereslethez. A politikus szerint a válság hatására tízezres nagyságrendben lesznek elbocsátások a magyar cégeknél.

A hiányszakmák népszerűsítése, a lemorzsolódás elkerülése és a gazdaság igényeihez jobban igazodó munkaerő-kínálat kialakítása a legfőbb célja annak a szakmunkás ösztöndíjnak, amit szeptembertől vezet be a kormány - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón a szociális és munkaügyi tárca államtitkára.

Simon Gábor elmondta: az ösztöndíj minden olyan szakiskolai tanulónak jár, aki a Regionális Képzési és Fejlesztési Bizottság döntése szerint hiányszakmát tanul.

"Ez egy alanyi jogon járó ösztöndíj, felmenő rendszerű. Induláskor 2009. szeptember elsejétől, az első félévben minden jogosult tanuló 10 ezer forint/hó ösztöndíjat kap, 2010. február elsejétől pedig differenciált lesz az ösztöndíj a tanulmányi eredménytől függően, tehát több is lehet tízezernél" - fejtette ki.

Simon Gábor szerint ma még alapvető eltérés van a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat között, a kormány ezért akarja még jobban bevonni a gazdaság szereplőit a szakképzési reformba. Az államtitkár azt mondta, az elmúlt években leértékelődött a szakmunkák presztízse, ez szerinte főként a szülők információhiányából fakad.

A pénzügyi válság munkaerő-piaci hatásairól Simon Gábor kijelentette: a magyarországi cégek várhatóan tízezres nagyságrendben bocsátanak majd el dolgozókat. A szocialista politikus hozzátette: veszélyeztetett szektor lehet az autóipar vagy a gépgyártás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×