eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért nem elegendőek a meglévő kormányzati mechanizmusok?

A közjogi méltóságok egy része még nem döntött arról, részt vesz-e a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcson.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője azt mondta: az eddigi ismeretek birtokában se igennel, se nemmel nem lehet válaszolni a miniszterelnök meghívására. A tényleges válasz kialakításához tudni kell, hogy mi lesz a célja ennek a felvetésnek, hogyan készítik elő a csúcsot, és miért nem elegendőek a meglévő kormányzati mechanizmusok a problémák megoldásához - tette hozzá.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke úgy fogalmazott: a gazdasági-társadalmi csúcs pontos napirendje ismeretében, a meghívó kézhezvétele után lehet csak érdemben nyilatkozni a miniszterelnök kezdeményezéséről.

Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke azt közölte: részt vesz a tanácskozáson, mert minden olyan kezdeményezést támogat, amely a megoldás irányába mutat és elősegíti a nemzeti közmegegyezést. "Az elmúlt években is mindig a konszenzus politikáját képviseltem" - tette hozzá a házelnök.

Gyurcsány Ferenc vasárnap a parlamentben jelentette be, hogy a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, és a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő - mint mondta - szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit.

A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.

A miniszterelnök elmondta azt is: egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotását várja az általa javasolt nemzeti csúcsértekezlettől. Gyurcsány Ferenc közölte: szeretné, ha a fórum egyebek mellett javaslatot tenne az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer átalakításának középtávú lépéseire és a szociális rendszer megújítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×