eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyugdíjkiegészítés várható novemberben - a nap legfontosabb hírei

Az év elejéig visszamenőleg havi 1,1 százalékos nyugdíjkiegészítés várható novemberben. A kormány 3 százalékos GDP-növekedés és 4,3 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést. Eljárást indítottak a társait véletlenül megsebesítő vadász ellen. A nap legfontosabb hírei.

Novemberben 10 hónapra visszamenőleg havi 1,1 százalékos nyugdíjkiegészítést kapnak a nyugdíjasok - közölte a szociális és munkaügyi miniszter. Szűcs Erika a Magyar Televízió reggeli műsorában elmondta: az intézkedés nyomán átlagosan 8800 forintos kiegészítésre számíthatnak a nyugdíjasok; ez összesen 30 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek. A miniszter utalt arra, hogy a nyugdíjaknak követniük kell az inflációt és a bérek növekedését.

Elfogadta a kabinet a távhő-kompenzációról szóló rendeletet. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: várhatóan külön igénylés nélkül, a novemberi számlában jelenik meg először a támogatás. Az október 1-jével hatályba lépő új rendszerben minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. László Tamás, a Fidesz képviselője úgy nyilatkozott: a távhő ügyében az áfa 20-ról 5 százalékra csökkentése vezetne eredményre, a kormányrendelet csak tüneti kezelése a problémának.

A kormány 3 százalékos GDP-növekedés és 4,3 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: a GDP-arányos államháztartási hiányt eredményszemléletben 3,2 százalékra szeretnék leszorítani, a pénzügyi szemléletben számított összeg csak csütörtökre alakul ki, miután a kormány elfogadta a jövő évi büdzsé tervezetét. Hangsúlyozta: a költségvetési javaslat az egyensúly megőrzése és megtartása jegyében készült, jelentős tartalékokkal. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke úgy vélte: a költségvetés tervezete nem ad választ a világgazdaság kihívásaira.

Magyarország versenyképességi indexe stagnált, üzleti környezeti indexe mélypontra süllyedt a második negyedévben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. A cég elnöke elmondta: az ország versenyképességét jellemző index 0,1 százalékponttal gyengült, relatív pozíciója nem változott érdemben az előző negyedévhez képest. Vértes András közölte: az üzleti környezeti index 20-as értékkel történelmi mélypontot ért el.

Jóváhagyta a kormány az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, és megadta a felhatalmazást az egyezmény aláírására. Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára a kabinet ülése után elmondta: Magyarországnak nem kell érzékeny személyes adatokat átadnia az Egyesült Államoknak. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást a jövő hét első napjaiban már alá is írhatják, ezután pedig az Országgyűlés elé kerülhet. Az államtitkár később beszámolt arról: Magyarország pályázni fog, hogy a 2012-2013-as évadban az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó tagja lehessen.

Megkezdődött a kormányszintű egyeztetés a spanyol-belga-magyar uniós elnökség fő céljainak tartalmi kidolgozásáról. Iván Gábor, a külügyminisztérium szakállamtitkára elmondta: a három ország ebben a sorrendben adja a közösség soros elnökségét 2010 első félévétől 2011 közepéig, és a megbeszéléseken kiderült, egyformán ítélik meg az alapvető uniós politikai kérdéseket.

A Kravtex Kereskedelmi Kft. és az Alfa Busz Kft. szállíthatja az új járműveket a Volán társaságok számára - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A tájékoztatás szerint a Kravtex 147 elővárosi buszt, az Alfa Busz 58 elővárosi, és további 25 alacsonypadlós elővárosi buszt szállíthat; a járműveket 2009 elején helyezik üzembe.

Büntetőeljárás indult jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanújával négy roma érdekképviseleti szervezet ellen - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese. Szabó Ferenc elmondta: az egyik társaság vezetője az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbánt szeptember 10-én gyanúsítottként hallgatták ki egy másik sikkasztási ügyben. A roma vezető tagadja a vádakat.

Felfüggesztette Kaiser Ede életfogytiglani fegyházbüntetésének végrehajtását a Fővárosi Bíróság. A döntés oka, hogy a 2002-es móri bankrablás elkövetésével mást vádol a Fővárosi Főügyészség. A bíróság egyúttal elrendelte Kaiser Ede előzetes letartóztatását az elsőfokú ítélet kihirdetéséig. A végzés ellen az ügyész és a védő is fellebbezett.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indítottak eljárást a társait reggel véletlenül megsebesítő vadász ellen. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője emlékeztetett arra, hogy a férfi két vadászt lőtt meg hajnalban a Bakonyban, Farkasgyepű határában; egyikük életveszélyesen, a másik súlyosan sérült meg. Váradi Piroska az InfoRádióban korábban azt is közölte: a vadász magaslesen tartózkodott, amikor mozgást hallott, és - miután azt gondolta, vaddisznó van a területen - lövéseket adott le fegyverével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×