eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Medián: kétharmadon a Fidesz, kétpárti parlament lenne

A pártpreferenciák érdemben nem változtak, ám jelentősen nőtt azok aránya, akik szerint előre hozott választásra lenne szükség Magyarországon - derült ki a Medián szeptemberi felméréséből. A választani tudó "biztos" szavazók csaknem kétharmada a Fideszre (64 százalék), bő egynegyede pedig az MSZP-re (26) szavazna.

A hvg.hu által szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint a 2400 ember megkérdezésével készült adatok a pártok közötti erőviszonyok változatlanságát mutatják.

A választani tudó "biztos" szavazók csaknem kétharmada a Fideszre (64 százalék), bő egynegyede pedig az MSZP-re (26) szavazna, az MDF és az SZDSZ támogatottsága 1 százalékponttal marad el a parlamenti küszöbtől, a többi párté pedig legfeljebb felfelé kerekítve éri el az 1 százalékot.

Jelentősen nőtt viszont az előre hozott választást akarók aránya - valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a kérdés a parlamentben is napirendre került. Az MSZP támogatóinak bő háromnegyede a Gyurcsány-kormányt tartaná hivatalában, a jobboldali szavazók hasonló arányban vannak az előre hozott választás mellett.

A szokásosnál kétszer nagyobb minta alapján az SZDSZ szavazóinak a véleménye is viszonylag pontosan vizsgálható: nagy többségük vagy új MSZP-SZDSZ-koalíciót, vagy egy "szakértői" kormányt támogatna.

Nagyjából változatlan a sorrend a politikusok népszerűségi listáján is, bár több ellenzéki vezető elismertsége növekedett az előző hónaphoz képest: vezet Sólyom László államfő 60 százalékos népszerűséggel, őt követi Kósa Lajos (58), Pokorni Zoltán (54), Orbán Viktor (53) és Dávid Ibolya (50). Fodor Gábor népszerűsége 42, Gyurcsány Ferencé 23, Kóka Jánosé 12 százalékos.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×