eur:
390.17
usd:
365.4
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Varga Mihály: Ezzel a javaslattal több szocialista is egyetért

A Fidesz alelnöke szerint a kormány adócsomagja alkalmatlan a gazdasági növekedés gyorsítására, a munkanélküliség csökkentésére és a feketegazdaság visszaszorítására. Varga Mihály azt mondta, a kabinet közlésével szemben az adóváltozások nem csökkentik érdemben a családok terheit.

A Fidesz szerint a kormány múlt pénteken ismertetett adócsomagja semmi olyat nem tartalmaz, ami tartósan emelkedő pályára állítaná a magyar gazdaságot. A párt alelnöke a jövő évi adótörvények részletes tanulmányozása után elmondta: az elképzelések nem csökkentik érdemben az emberek terheit, sőt, szerinte ha figyelembe vesszük az őszi inflációs kilátásokat, az élelmiszer és az energiaárak további emelkedését, akkor még növekedhetnek is a terhek.

Varga Mihály hozzátette: 2009 a családok számára nehezebb lesz, mint 2008. A volt pénzügyminiszter szerint érzékelhető, hogy a vállalkozásokat sújtó adóemelések visszavetik a gazdasági növekedést, és úgy fogalmazott: gyorsuló növekedést nincs mitől várni.

A politikus azt mondta: az adócsomag nem ad megoldásokat a munkanélküliség egyre magasabb szintjére sem. Emlékeztetett: tavaly 55 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

A miniszterelnök a feketegazdaság visszaszorítását is várja az elképzelésektől, sőt, az adócsökkentés fedezetéül is a gazdaság fehéredését jelölte meg. Varga Mihály ezzel szemben úgy látja, a jövedéki adó 10 százalékpontos emelése egészen biztosan nem szolgálja a feketegazdaság arányának visszaszorulását. Az energiacégek extraprofitjára kivetendő, és a távhő árának kompenzációjára tervezett Robin Hood-adóval kapcsolatban a Fidesz alelnöke elmondta, az alkalmatlan eszköz a lakosság terheinek csökkentésére, mert szerinte a szolgáltatók már bejelentették, hogy ennek a terheit át fogják hárítani a lakosságra, ahogy az szerinte történt a két éve bevezetett baki különadóval is.

A Fidesz továbbra is az áfa csökkentését tartja jó megoldásnak, azt ősszel be is terjeszti ismét az Országgyűlésnek. Varga Mihály megjegyezte: a fideszes javaslattal több szocialista képviselő is egyetért, és az ellenzéki párt nem mondott le arról, hogy meggyőzze az MSZP-t.

Szerző: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×