eur:
390.72
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hiába az autómentes nap, nagy a forgalom a fővárosban

Az Európai Autómentes Nap ellenére a főváros több pontján is nagy a forgalom. Hétfő éjfélig lezárták az Andrássy utat a szervizúttal együtt. A MÁV vonalain díjmentesen utazhatnak ma a forgalmi engedéllyel rendelkező utasok.

Az Európai Autómentes Nap ellenére a főváros több pontján is nagy a forgalom - mondta el az InfoRádiónak Vizei Márta, a Fővinform munkatársa.

Kifejtette: lassú az előrejutás a Budaörsi út-Hegyalja út útvonalon, a Szentendrei úton, a Budakeszi úton, a Kerepesi úton a városközpont felé, a Margit hídon Buda felé, valamint a pesti alsó rakparton déli irányban. A Bécsi úton a buszok jelentős késéssel közlekedtek, míg az Üllői úton is jelentős a forgalom - tette hozzá.

Hétfő éjfélig lezárták az Andrássy utat a szervizúttal együtt. A Nagykörút forgalma zavartalanul haladhat át az Oktogonnál, ám az Izabella utcánál és a Nagymező utcánál csak a BKV-járművek számára szabad az áthajtás. A környező utcákban lassabb haladásra kell számítani - tette hozzá a Fővinform munkatársa.

Forgalmival ingyenes a vasúti utazás

A MÁV vonalain díjmentesen utazhatnak hétfőn a forgalmi engedéllyel rendelkező utasok - közölte a társaság szóvivője. Balogh Fazekas Anita kiemelte, a MÁV ezzel kíván hozzájárulni a tisztább levegőhöz.

A kedvezményt igénybe veheti a gépjármű tulajdonosa, vagy üzemben tartója, a nem magántulajdonban lévő személygépkocsik forgalmi engedélyével azonban nem használható fel a díjmentes utazás.

A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, másodosztályon vehető igénybe, míg az első osztály igénybevétele esetén a teljes árú különbözeti díjat meg kell fizetni. Az InterCity és az InterPici vonat igénybevétele esetén a pót- és helyjegy díját meg kell fizetni - közölte a szóvivő.

Forgalmi engedély hiányában vagy nem a saját nevére szóló forgalmi engedéllyel utazónak a jegyvizsgáló teljes árú menetjegyet ad, és felszámítja a pótdíjat is - hangsúlyozta.

Balogh Fazekas Anita elmondta azt is, hogy hétfőn még díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat az ország egész területén az érvényes menetjeggyel rendelkező utasok.

Critical Mass ma este

A Hősök terén este fél hétkor, míg a Moszkva téren nyolctól tartanak demonstrációt a fővárosi kerékpárosok. Idén nem felvonulnak, hanem közlekednek majd a bringások, a rendőrök sem zárják majd le az utakat, csupán biztosítják a forgalmat a nagyobb kereszteződésekben - mondta az InfoRádiónak az őszi Critical Mass szervezője.

Kürti Gábor hozzátette: azért nem felvonulást tartanak, mert az előkészítés során úgy találták, "bármerre is menne a menet, az a városnak gyakorlatilag mattot adna", megbénítaná a forgalmat. A szervező szerint most is lesznek ugyan dugók a Critical Mass miatt, ám nem feloldhatatlanok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×