eur:
391.03
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Critical Mass: "Olyan várost szeretnénk, mint Amszterdam"

Hétfőn, az Európai Autómentes Nap estéjén rendezi meg következő kerékpáros felvonulását Budapesten a Critical Mass nevű mozgalom. A kerékpárosok ezúttal nem lezárt útvonalakon haladnak majd, tehát csak a 12 évesnél idősebb bringásokat várják - hívta fel a figyelmet az egyik szervező az InfoRádiónak adott interjúban. Kürti Gábor az autósoktól türelmet kér, a főváros döntéshozóitól pedig azt: a határozathozatalok előtt vegyék figyelembe, hogy minden évben megduplázódik azoknak a budapestieknek a száma, akik kerékpárral akarnak közlekedni.

A Hősök terén este fél hétkor, míg a Moszkva téren nyolctól tartanak demonstrációt a fővárosi kerékpárosok. Idén nem felvonulnak, hanem közlekednek majd a bringások, a rendőrök sem zárják majd le az utakat, csupán biztosítják a forgalmat a nagyobb kereszteződésekben - mondta az InfoRádiónak az őszi Critical Mass szervezője.

Kürti Gábor hozzátette: azért nem felvonulást tartanak, mert az előkészítés során úgy találták, "bármerre is menne a menet, az a városnak gyakorlatilag mattot adna", megbénítaná a forgalmat. A szervező szerint most is lesznek ugyan dugók a Critical Mass miatt, ám nem feloldhatatlanok.

Mivel ez alkalommal nem zárják le az útvonalat a rendezvény idejére, a kerékpárosoknak ugyanolyan veszélyes lesz közlekedni, mint egyébként - hívta fel a figyelmet a szervező. Megjegyezte: 12 évesnél fiatalabbaknak nem is ajánlja a részvételt, már csak azért sem, mert az ennél kisebbek nem is közlekedhetnek főútvonalakon.

A szervezők a résztvevőktől a KRESZ betartását, az autósoktól pedig türelmet és megértést kérnek, az érintett útszakaszokon - a Nagykörúton belüli területen és a Moszkva tér környékén - ugyanis este meglehetősen nehéz lesz gépjárművel közlekedni. Kürti Gábor elmondta: ezúttal kevesebb bringásra számítanak, ám még így is több tízezer ember tekerhet a belvárosban hétfő este.

Egyszer majd olyan lesz

A Critical Mass-mozgalom szervezőinek célja az volt, hogy a főváros teremtse meg a kerékpározni akarók számára a közlekedés feltételeit közlekedésszervezési és infrastrukturális szempontból is - mondta Kürti Gábor. A szervező szerint a szemléletváltozás már tapasztalható: nagyon sokan bicikliznek Budapesten, az utóbbi három évben mindig megduplázódott a bringások száma.

"Olyan várost szeretnénk, mint Amszterdam" - mondta a Critical Mass szervezője, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy az emberek ne a szegények közlekedési eszközének tekintsék a kerékpárt, hanem egy praktikus járműnek.

Kürti Gábor elmondta: a mozgalom nem elégedett a fővárosi döntéshozók munkájával. A Critical Mass-osok azt szeretnék elérni, hogy a budapesti közlekedésre fordított büdzsé 3-4 százalékát a kerékpározásra fordítsa a vezetés - ekkora a biciklisek aránya a fővárosi közlekedők körében.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×