eur:
390.85
usd:
366.38
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A légszennyezettségen nem javít az M0-ás

Az M0-ás körgyűrű keleti szektorának átadása nem oldja meg a főváros légszennyezettségi problémáját - mondta a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője. Lenkei Péter szerint érzékelhető változást a nehéz-teherautók kitiltása jelentene. Hozzátette: nemcsak a kipufogógázok, hanem az időjárás is szmogriadóhoz vezethet, akár az idei télen is.

Az M0-s keleti szektorának átadása önmagában nem javítja a levegő állapotát a fővárosban - mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője. Lenkei Péter szerint arra jó a keleti szektor, hogy Budapestről ki lehet tiltani a nehéz-tehergépjármű forgalmat, amely hatalmas károkat okoz a város belső területein, ugyanis tönkreteszi az utakat, zajjal jár, és a légszennyezés is jelentős.

Az időjárás jobban befolyásolja a légszennyezettséget, mint az autók száma - emelte ki a Levegő Munkacsoport munkatársa. Lenkei Péter kifejtette: évente is változhat a légszennyezettség a meteorológiai helyzettől függően, hiszen ha télen tartósan ködös és gyenge légmozgású időjárás van, az olyan légszennyezettséget okozhat a kisebb forgalom ellenére, ami máskor nem megszokott.

Az szokványos, hogy csökken a forgalom néhány hétre az út átadása után - közölte Lenkei Péter, aki szerint az M0-s nyugati szektorában is hasonló volt a helyzet, de néhány hét után visszaállt a korábbi forgalom a Bocskai úton, csak személygépkocsik közlekedtek a teherautók helyett.

Ha a főváros kitiltja a tehergépkocsikat, akkor várható, hogy mérséklődni fog a járművek súlyosan környezetkárosító hatása - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×