eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Közegészségügyi vészhelyzet az Alzheimer-kór miatt

Közegészségügyi és szociális vészhelyzet fenyegeti az idősödő társadalmakat: 2050-re a szellemi hanyatlásban szenvedők száma eléri a 100 milliót, az esetek kétharmadáért az Alzheimer-betegség a felelős - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Demencia Központjának szakmai vezetője.

Az idős emberek száma egyre nő, márpedig a XXI. század első számú népegészségügyi problémájának tartott Alzheimer-kór legnagyobb kockázati tényezője az életkor előrehaladása, a betegség megelőzése és kezelése pedig nem megoldott - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikája Demencia Központjának szakmai vezetője.

Az orvostudomány egyelőre a kór kialakulásának pontos okát sem ismeri, a legkorszerűbb készítmények pedig csak lassítani tudják a betegség progresszióját, teljes gyógyulást nem kínálnak - tette hozzá Rajna Péter.

Vannak bizonyos tényezők, amelyekről ma már tudják, hogy összefüggésben vannak az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával, a magasabban képzett embereknél például ritkábban jelenik meg ez a betegség - magyarázta a professzor.

Az egészséges öregedés egy kissé véd a kórtól: az optimális vérnyomás, az ideális testsúly megtartása csökkenti a kockázatot, ám a betegség kóreredetéről ma sem tud többet az orvostudomány, mint húsz évvel ezelőtt - mondta Rajna Péter, aki a 77 ország betegszervezeteit tömörítő Nemzetközi Alzheimer Társaság által létrehozott Globális Alzheimer Charta aláírása előtt nyilatkozott.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×