eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Budapesten többségben vannak Fodor Gábor támogatói

A szabad demokraták kilencfős fővárosi elnökségében a csütörtök esti választás után immár hat Fodor-párti tag áll szemben két, az SZDSZ elnök politikáját erőteljesen bíráló emberrel, és akad egy többé-kevésbé semleges figura is - írja az Index. A választás utáni politikai vitában Fodor Gábor rendesen kipellengérezte az őt nyílt levelekben támadókat, pontosabban módszereiket.

Az Index beszámolója szerint formai ok miatt nem sikerült szeptember ötödikén, egy menetben megválasztani az SZDSZ fővárosi választmányának teljes elnökségét, a kilencfős testületben csak hat helyet sikerült feltölteni. A szabályok ugyanis úgy rendelkeznek, hogy csak az válhat elnökségi taggá, aki legalább a jelenlévők felének támogatását bírja.

Így a három testületi foghíjat csütörtökön este tömte be a választmány, ám technikai okok miatt tartott második menetnek komoly politikai-tartalmi eredménye lett: az elnökségben döntő többségbe kerültek Fodor Gábor támogatói. Az első etapban ugyanis Fodornak három híve került be a grémiumba, míg ellenzéke két tagot juttatott be, illetve helyet kapott egy "független" ember is. Azaz a hiányzó három hely feltöltése után bármerre elbillenhetett volna a testület. El is billent, ugyanis mind a hármat a Fodor-tábor adta. Pedig a szabad demokrata elnök ellenzéke is sorompóba állt.

Az elnöki posztra például azt a Takács Gábort jelölték, aki VIII. kerületi frakcióvezetőként (Csécsei Béla polgármesterrel és a józsefvárosi SZDSZ szervezet ügyvezető alelnökével, Szabó Gáborral karöltve) azt ajánlotta szocialista képviselőcsoportnak, hogy alkosson a szabad demokratákkal közös frakciót. Takács Gábort azonban már az első fordulóban 38:30-ra verte az SZDSZ újpesti elnöke, Boruzs András.

A három fennmaradt hely egyikére pedig a többek között a Fodor Gábort nyílt levélben ostorozó Gál György, a VII. kerületi frakcióvezető startolt rá. Azonban Gál György nemhogy nem futott be, de neki sikerült a legkevesebb szavazatot összekalapoznia, mintegy harmadával kevesebb voksot gyűjtött, mint az előző megmérettetésen.

A személyi kérdések után jött a politikai vita, ám az eredeti napirendi javaslatból csak ez maradt meg. Azt a korábbi felvetést, miszerint készüljön egy, a jelenlegi szabad demokrata vezetés mozgását elítélő határozati javaslat, a választmány kiiktatta a menetrendből. A politikai vitán viszont, bár hivatalos meghívót nem kapott, tiszteletét tette Fodor Gábor is, mondván, hogy itt a remek alkalom a nyílt levelekben megfogalmazott bírálatok elemzésére.

Megjegyzendő: a nyílt leveleket, noha mindegyik az elnökhöz szólt, senki nem postázta vagy adta át Fodor Gábornak, aki jelezte, hogy a levelezgetés elfogadhatatlan módszer, ami a nyilvánosság előtt nem az elnököt, hanem leginkább az egész SZDSZ-t járatja le. A választmány osztani látszott ezt a következtetést, legalábbis a szintén kapásból a nyilvánosságnak írogató Szabó Gábor csendben ülte végig az ügyről folyó polémiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×