eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Fidesz-SZDSZ egységfront a Megegyezéssel szemben - a nap hírei

A Fidesz és az SZDSZ is támogatni fogja, hogy szavazzon az Országgyűlés a kormányfő Megegyezés című programjáról; újabb SZDSZ-es politikus bírálta nyíltan a párt vezetésének politikáját; leállították a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését.

A Fidesz és az SZDSZ is támogatni fogja, hogy szavazzon az Országgyűlés a kormányfő Megegyezés című programjáról, és mindkét párt elutasítja a javaslatcsomagot. Erről a legnagyobb ellenzéki párt elnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Orbán Viktor a liberális párt elnökével tartott találkozóról elmondta: egyetértettek Fodor Gáborral a helyzet értékelésében, de a lehetséges megoldásokban nem. A volt miniszterelnök úgy vélte: a liberálisok félnek az előrehozott választásoktól, míg pártja szerint ez az egyetlen megoldás, vagyis az, hogy újra társadalmi és parlamenti támogatottsággal rendelkező, hiteles kormánya legyen Magyarországnak. Orbán Viktor azt mondta: az ország és a Fidesz érdeke azonos, a súlyos gazdasági és bizalmi válság felszámolása, valamint a növekedés gyorsítása. Szólt arról is, hogy ha Fidesz kormányra kerül, egyetlen tisztességes embernek sem kell tartania semmitől, de a bűnözőknek és a korrupciót elkövetőknek igen. Úgy fogalmazott: helyreállítják az alkotmányos rendet és a törvényességet.

Az SZDSZ és a Fidesz egyeztetésén Fodor Gábor liberális pártelnök azt javasolta, hogy fogadjanak el egy, a költségvetés túlköltekezését megakadályozó törvényt. Szerinte az ország legfőbb gondja az állam túlterjeszkedése, ezt lehetne megállítani a jogszabállyal. Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a szakértői kormány kérdése a megbeszélésen, Fodor Gábor azt mondta: a kibontakozás útját keresik, és ehhez olyan kabinet kell, amely élvezi a parlament többségének támogatását.

Újabb szabad demokrata politikus bírálta nyíltan az SZDSZ vezetésének politikáját. Zugló polgármestere azt mondta: a Fodor Gábor-féle irányvonal korrekcióra szorul. Weinek Leonárd hangsúlyozta: nagy veszteségnek és figyelmeztetésnek tartja Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester távozását a pártból és az Országgyűlésből. Előzőleg Csécsei Béla, Józsefváros szabad demokrata polgármestere és Gusztos Péter ügyvivő is a jelenlegi politika megváltoztatását szorgalmazta.

Két egészségügyi intézmény fejlesztéséről döntött a kormány; a támogatást az Országos Onkológiai Intézet és a Váci Jávorszky Ödön Kórház kapja - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: a két intézmény összesen 8,3 milliárd forintos fejlesztési pénzhez jut, amelyből 7,4 milliárd uniós forrás, a többi önrész.A Magyar Orvosi Kamara 30 százalékos béremelést kér január 1-től az egészségügyben dolgozók számára. Éger István, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követelést, az orvosok tömegesen szerződést bontanak vagy sztrájkolnak. Az egészségügyi tárca válaszában közölte: az áprilisi megállapodás eredményeként 7,1 milliárd forint plusz forrást kaptak az orvosok.

Elutasította a Fővárosi Főügyészség az MDF elnökének feljelentését, amelyben Dávid Ibolya azt állította, hogy egy birtokába került hangfelvétel szerint a párt alelnöke, Almássy Kornél érintett lehet a személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A döntést a főügyészség azzal indokolta, hogy nem valósult meg a magántitok jogosulatlan megismerésének bűntette és nem találtak más, bűncselekményre utaló jelet sem.

Cselényi László elnöki megbízatásának pályázat nélküli meghosszabbításáról döntött a Duna Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége. Simkó János, a testület elnöke közölte: kétharmados többséggel hozták meg döntést. Cselényi László újabb 5 évig vezetheti a Duna Televíziót.

A kínai hatóságok melamint találtak három tejipari vállalat által forgalmazott tejben. Az állami televízió közleménye szerint a vállalatokat felszólították, hogy vonják ki termékeiket a forgalomból. Az újabb szennyezést egy országos vizsgálat során fedezték fel, amelyet a csecsemőtápszer-botrány után kezdtek a hatóságok. A szennyezett termék miatt már 4 kisgyermek halt meg. A megbetegedések száma meghaladja a 6200-at; 1300 gyermeket ápolnak kórházban, közülük több mint 150 állapota válságos.

A hűtőrendszer meghibásodása miatt leállították a Genf melletti nagy hadron-ütköztető gyűrűt, a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését. A létesítményt egy hete helyezték üzembe. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet fizikusai szerint a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszert még ezen a héten megjavítják. A szakemberek olyan körülményeket akarnak létrehozni, amelyek a világ fejlődésének egy nagyon korai szakaszában, az ősrobbanás után néhány milliomod másodperccel létezhettek.

665 ezer forintért kelt el az a kenulapát, amellyel Vajda Attila, Peking első magyar aranyérmese megnyerte az 1000 méteres számot az olimpián. A sportoló által dedikált relikvia kikiáltási ára 100 ezer forint volt. Az árverés bevételét a fővárosi, Tűzoltó utcai Gyermekklinika onkológia és hematológiai osztályának ajánlotta fel Vajda Attila.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×