eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Közvetlen tárgyalást kezdeményez a kormányfő az SZDSZ-szel - a nap legfontosabb hírei

Közvetlen tárgyalást kezdeményez az MSZP elnökeként a kormányfő az SZDSZ-szel. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért semmilyen személyes árat nem tart nagynak. Egy esetleges új koalícióval összefüggésben azt mondta: az együttműködésnek sok módja van, nyitottan kell hozzáállni, a cél, hogy a programnak stabil támogatása legyen.

Az SZDSZ közölte: a pénteken döntenek Gyurcsány Ferenc ajánlatáról. Közben a kormányfő tárgyalt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökével. A megbeszélés után Gyurcsány Ferenc megismételte: nem lát lehetőséget a múlt héten ismertetett adócsökkentési program gyorsabb végrehajtására, mert az veszélyeztetné a szociális biztonságot. Futó Péter, a szövetség elnöke arról beszélt: egyetértenek a programmal és a gazdaság kifehérítésével, de azt javasolják, hogy a munkaadói járulékcsökkentés 2009 áprilisa helyett már januárban lépjen életbe.

A Fidesz és a KDNP elfogadja az MDF meghívását

Eddig a Fidesz és a KDNP jelezte, hogy elfogadja Dávid Ibolya meghívását az ellenzéki pártelnökök találkozójára. Az MDF elnöke szombaton, a párt választmányi ülése után tette közzé azt a nyílt levelet, amelyben ellenzéki egyeztetést javasolt a jövő évi költségvetésről és az adótörvényekről.

Többletpénz energiatakarékosságra

Egymilliárd forinttal, 2,6 milliárd forintra emelte a kabinet a Nemzeti Energiatakarékossági Program idei pályázati keretét - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett az augusztusi döntést ismertetve elmondta: emelkedett a támogatás maximális mértéke és összege is.

10-15 milliárddal több pénz egészségügyi programokra

Tíz-tizenöt milliárd forint juthat jövőre az új egészségügyi programokra; ezt az illetékes tárca vezetője közölte, miután Budapesten befejeződött a Biztonság és partnerség vitaanyag záró konferenciája. Székely Tamás elmondta: a remélt összegre lát fedezetet, azonban ehhez kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hiányosnak nevezte a minisztériumi tervezetet, mert az nem tartalmazza a pontos alapelveket, és a célokra felhasználható forrásokat. A törvényt október végén fogadhatja el a parlament és jövőre lépne életbe.

Rendkívüli közgyűlés a vasúti kocsik törvénysértő értékesítése miatt

Meghozta a szükséges személyi és munkajogi döntéseket a MÁV Cargo rendkívüli közgyűlése, hogy biztosítsák a napi üzletmenet zavartalanságát, miután kiderült, a cég vezetője gyanúsított egy büntetőügyben. Korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban arról számolt be, hogy 6 éve három férfi kétezer, még működőképes vasúti kocsit adott el hulladékáron, amivel több mint 1 milliárd forint kárt okoztak a vasúttársaságnak. Tafferner Éva hozzátette: a két budapesti és egy szolnoki férfit, köztük a MÁV Cargo vezérigazgatóját, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásukat kezdeményezik. Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult nyomozás. A hatóságoknak tavaly május 14-én Szép Béla, az MSZP országgyűlési képviselője jelezte, hogy tudomása van arról, feltehetően törvénysértő módon adtak el 2000, a MÁV Cargo Zrt. tulajdonában lévő vasúti kocsit. A politikus elmondta: azután fordult a legfőbb ügyészhez, hogy a MÁV nem válaszolt a megkeresésére.

Folytatódik a móri per

Székesfehérváron a tanúk meghallgatásával folytatódott a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás vádlottjának tárgyalása. Weiszdorn Róbertet előre kitervelten, több emberen társtettesként elkövetett emberöléssel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolja az ügyészség. A tárgyalás csütörtökön szakértők meghallgatásával folytatódik.

Fenyő-gyilkosság: azonosak a DNS-minták

Internetes lapértesülés szerint majdnem 100 százalékig azonosak a Szerbiából nemrég megkapott DNS-minták az 1998-ban történt Fenyő-gyilkosság helyszínén rögzített anyagmaradványokkal. A stop.hu úgy tudja: az a két albán férfi követhette el a bérgyilkosságot, aki jelenleg is börtönben van Szerbiában. A Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánta kommentálni az értesülést. Fenyő Jánost 1998. február 11-én, Budapesten, a Margit utcában lőtték le.

Medvegyev az EU-döntésről

Pozitív fejleménynek nevezte az orosz elnök, hogy az Európai Unió nem fogadott el szankciókat Oroszország ellen a grúziai konfliktus miatt. Dmitrij Medvegyev ugyanakkor úgy fogalmazott: csalódást keltő, hogy a közösség nem teljesen érti Moszkva indítékait a válság kezelésével, illetve Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerésével összefüggésben. Közben Mihail Szaakasvili grúz államfő nagyon fontos lépésnek minősítette, hogy az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozóján az új orosz-uniós partnerségi szerződésről folyó tárgyalások felfüggesztése mellett döntöttek. Az unió tagországainak állam- és kormányfői arról is határoztak, hogy a jövő héten Nicolas Sarkozy francia államfő vezetésével delegációt küldenek Moszkvába és Tbiliszibe, hogy elérjék a nemzetközi fegyverszüneti terv betartását.

McCain csütörtökön fogadja el a jelöltséget

Az Egyesült Államokban a Gustav nevű hurrikán károsultjainak megsegítésére szólította fel a Republikánus Párt minnesotai jelöltállító konvenciójának résztvevőit a first lady és a leendő elnökjelölt, John McCain felesége. A párt vezetői egyelőre nem közölték, hogy miként alakul a négynapos konvenció programja; az eredeti tervek szerint John McCain csütörtökön fogadja el a jelöltséget.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×