eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lehetnek még bombák a föld alatt

Számos több tonnás bomba van még a földben Budapesten - mondták az InfoRádió által megkérdezett szakértők már a korábbi, hasonló esetek alkalmával is. A szövetséges erők 1944-ben hadászati célpontokat támadtak a magyar fővárosban, de a bombák közül nagyon sok célt tévesztett, sőt fel sem robbant.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada repülőgépei 1944. április 3-a és szeptember 20-a között csaknem nyolcezer tonna bombát dobtak le Budapestre. Elsősorban hadászati célpontokat - lőszergyárakat, raktárakat, vasúti csomópontokat, repülőtereket, olajfinomítókat -, valamint szállítási útvonalakat és hidakat támadtak.

A célt azonban csak a több tonnás bombák egyharmada találta el, átlagosan minden 12. bomba "bedöglött". Annak a féltonnás bombának például, amelyet a közelmúltban Angyalföldön találtak meg, valószínűleg a Rákosrendező pályaudvar a célpontja.

Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Múzeum osztályvezetője akkor az InfoRádióban elmondta, hogy számtalan robbanószerkezet lehet még a fővárosban a hidak, a gyárak és a közlekedési csomópontok alatt.

A budapesti Infopark területén szintén a közelmúltban egy egytonnás bombát találtak. Az a robbanószerkezet is amerikai volt - legalábbis a méretéből erre következtetett Ungváry Krisztián történész.

A brit királyi légierő óriásbombái nem véletlenül kapták a "blockbuster" vagy "cookie" becenevet, robbanóerejük ugyanis egy egész háztömb elpusztítására elegendő. Voltak öt és fél tonnásak is; a Vaskapu utca 41. szám alatti bomba két tonnás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×