eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem menekülhetnek a gyorshajtók

Új sebességellenőrzési módszert vezetett be a rendőrség. Ennek segítségével nem csak ott tudják megfogni és megbüntetni a szabálysértőket, ahol gyorsan hajtanak, hanem kilométerekkel odébb is. Az új módszer elsősorban a külföldi száguldozók ellen lehet hatékony fegyver.

Új sebességellenőrzési módszert alkalmaz a rendőrség. A rendszer lényege, hogy a gyorshajtókról készült felvételeket egy távoli, központi adatbázisba kerülnek, amely az ország bármely pontján hozzáférhető, így a szabálysértőt akár sebességtúllépés helyétől több kilométerrel messzebb is meg tudják állítani a rendőrök.

Egy vezeték nélküli rendszeren továbbítjuk az adatokat arra a helyre, ahol meg tudjuk állítani a forgalmat, és ki tudjuk emelni a szabálysértőt a forgalomból - fejtette ki az InfoRádiónak Jámbor István, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Hozzátette, külföldiekkel szemben csak akkor tudnak eljárni, ha megállítják őket, azaz a velük szembeni eljárást tudja igazán segíteni az új módszer, hisz mostantól a helyszínen ki tudják szabni a bírságot.

Ennek a jelentősége, hogy külföldi vezető esetén, ha nem hajlandó fizetni, szankciókat tudunk alkalmazni, azaz a el lehet rendelni a beutazási és tartózkodási tilalmat - mutatott rá Jámbor István.

A kapacitásunkat viszont bővíteni kellett - ismerte el az osztályvezető Hozzátette, most több ellenőrzést is tudunk végezni, hisz eddig csak akkor volt ellenőrzés, ha volt elég ember, aki megállítsa a járműveket. Így most tudunk olyan helyen is mérni, ahol nem tudunk leállni

Kísérleti jelleggel üzemeltük be a rendszert, az működőképesnek bizonyult, és a rendőrségnek egyelőre nem kerül pluszpénzbe - jelentette ki Jámbor István.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×