eur:
388.38
usd:
360.44
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kőröshegyi völgyhíd és dunaújvárosi híd - a politikai nyomás költségei

Az Állami Számvevőszék szerint nem volt indokolt a Kőröshegyi viadukt felhúzása, és nagy többletköltséggel járt a dunaújvárosi Duna-híd előrehozott megépítése is. A szervezet főigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a Kőröshegyet elkerülő nyomvonaltervek jóval olcsóbbak lettek volna.

Nagyon erős politikai nyomás van az egész beruházási folyamaton, a szó rossz és jó értelmében - mondta az InfoRádiónak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgató-helyettese, aki szerint jó az, hogy a kormány rendkívüli módon forszírozza az infrastruktúra-fejlesztést.

A politikai nyomásgyakorlás negatív hatása azonban az, hogy a nyomás sok esetben költségtöbbletet jelent, mert olyan előrehozott átadásokat kérnek, ami többletkiadést jelent az országnak - tette hozzá Kemény Emil.

Az ÁSZ jelentésében az áll, hogy a legnagyobb költségtöbbletet a dunaújvárosi Duna-híd előrehozott megépítése jelentette. Az ÁSZ szerint ezt akkor kellett volna megépíteni, amikor az M8-as autópálya odaér, és áthalad az országon.

Kemény Emil szerint így most megépítettek egy hidat, amin ugyan lesz majd forgalom, de körülbelül 8-10 év múlva fog majd csak megépülni az M8-as autópályaszakasz.

A számvevőszék jelentésében a Kőröshegyi völgyhíd is szerepel. Erről a szervezet főigazgató-helyettese elmondta: közel 20 éve folyik a híd előkészítése, és egy szakértői testület körülbelül 5 építési verziót vizsgált meg. Ezek közül volt olyan is, ami teljesen elkerülte volna a Kőröshegyet, és ez az előzetes számítások szerint lényegesen olcsóbb lett volna.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×