eur:
401.4
usd:
366.76
bux:
74257.08
2024. október 11. péntek Brigitta

Lendvai: Érzékelhető járulékcsökkentésre nincs lehetőség

Az MSZP szempontjából nincs jelentősége annak, hogy Kóka János, vagy Fodor Gábor lesz-e az SZDSZ elnöke, a nyár közepén egyeztetést kezdenek a liberális párttal, ahol ismertetik azokat a kormányzati céljaikat, amelyekben a támogatásukra számítanak. - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a párt frakcióvezetője. Lendvai Ildikó kifejtette azt is: minden szocialista képviselő támogatni tudná azt a bürokráciacsökkentő javaslatot, amellyel Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter keresett meg több munkaadói szervezetet.

Ezt nem nevezném koalíciós tárgyalásnak - tette hozzá Lendvai Ildikó -, de arról mindenképpen beszélnünk kell, hogy mik azok a kormányzati törekvések, amelyekhez támogatást kérünk az SZDSZ-től, és mi az, amelyet a szabad demokraták vezetése fel is tud vállalni.

Mivel programokról, tervekről, törvényjavaslatokról akarunk tárgyalni, nem mondunk majd mást, ha Fodor Gábor, illetve, ha Kóka János lesz az SZDSZ elnöke - hangsúlyozta a szocialista politikus.

Olyan kérdés nincs, ami azonnali megegyezést sürgetne, de olyan téma több is akad, amelyről a nyár végéig meg kellene a két pártnak állapodni - tette hozzá. Õsszel tervezi megtenni például a kormány azokat a lépéseket, amelyek segítik az alacsony képzettségűek munkába állását - ebben a kérdésben jó volna nyáron megegyezni.

Ugyanez a helyzet az oktatással is, a költségvetéssel, az esetleges adóátrendezésről - mondta Lendvai Ildikó.

Nincs lehetőség érzékelhető járulékcsökkentésre

Minden szocialista képviselő támogatni tudná azt a bürokráciacsökkentő javaslatot, amellyel Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter keresett meg több munkaadói szervezetet - fejtette ki Lendvai Ildikó.

Az adóval összefüggő adminisztráció csökkentése ráadásul szerinte a kormányzat gondjaiból is levenne, hiszen tudják, hogy jó volna a foglalkoztatás érdekében a vállalkozók terheit csökkenteni - ennek azonban természetes korlátját adja, hogy közben nem rakhatnak újabb terheket azokra, akik ezt nehezen viselnék.

Az egyik kitörési pont, hogy ha az adóterheket csak mérsékelten tudják csökkenteni, akkor legalább az adminisztráció költsége legyen minél alacsonyabb - tette hozzá. Ez is nehéz dió, de legalább nem forrásigényes.

Lendvai Ildikó, mint mondta, nehezen hiszi, hogy érezhető járulékcsökkentést lehet adni mindenkinek, ám ha egyáltalán van valamennyi mozgástér, azt mindenképpen erre kellene fordítani.

Elsősorban azokat a vállalkozási típusokat kell ilyen módon segíteni, amelyek munkahelyet teremtenek a szakképzetlen munkaerőnek - elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokról van tehát szó. Ágazatilag pedig ez az építőipart, a turizmust, a kereskedelmet és a mezőgazdaságot jelenti - vélekedett Lendvai Ildikó az Arénában.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője.szerint ezek a számok jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×