eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány: Hátrébb a politikusokkal! - A nap legfontosabb hírei

Június 30-ig elkészül az új egészségügyi program, megnyílt az Ünnepi Könyvhét, Hillary Clinton feladja az amerikai előválasztási küzdelmet - a nap legfontosabb hírei.

Készül a program

Az új egészségügyi miniszter június 30-ig mutatja be a kormánynak a következő két évre szóló, konkrét lépéseket tartalmazó javaslatait - jelentette be a kormányfő. Gyurcsány Ferenc az Egészségügyi Magánszolgáltatók országos konferenciáján hangsúlyozta: az egészségügy soha nem lesz szabadpiaci áru, de a magánkezdeményezéseknek komoly szerepük van az ágazatban. A miniszterelnök szerint ezt a témát szakemberekre kell bízni, így a politikusoknak hátrébb kellene lépniük. Székely Tamás egészségügyi miniszter egyelőre annyit mondott, hogy a cél a választás szabadságának kiterjesztése. Hangsúlyozta: azt tervezi, hogy mielőbb egyeztet az egészségügyi szakmai szervezetekkel, és konszenzusos javaslatot rak le a kormány asztalára.

Sólyom az atomenergia ellen

Az atomenergia helyett a megújuló energiát javasolja Magyarország számára a köztársasági elnök. Sólyom László azután beszélt erről, hogy felkereste a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót, ahol megtekintette a kis és közepes radioaktivitású hulladék tárolására épülő létesítmény föld alatti részét. Az államfő azt mondta: a nukleáris energia nem megújuló energia, az energiaproblémát pedig szerinte nem a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása oldaná meg, hanem a takarékoskodás és a megújuló energiaforrások erőteljesebb hasznosítása.

Intő

Az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot a villamosenergia-irányelv hibás átültetése miatt. Brüsszel az ügyben Bulgáriát is megintette, míg Belgium, Lengyelország, Svédország és Görögország ellen az Európai Bíróságnál per indul a probléma miatt. A hivatalos közlés szerint a figyelmeztetett tagállamoknál különböző hiányosságok merültek fel, köztük az elosztórendszer-üzemeltetők kijelölésének elmulasztása, a jogi szétválasztás hiánya, illetve a jogorvoslati lehetőség hiánya bizonyos esetekben

Bajnai bizakodik

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tavaszi előrejelzései alátámasztják a kormány prognózisát. Bajnai Gordon az OECD éves miniszteri értekezlete után elmondta: a várakozások szerint a második félévtől - a világgazdaság tendenciáival ellentétben - gyorsul a magyar gazdaság növekedési üteme, és megtérülnek az elmúlt két év áldozatvállalásai.

Hiller osztogat

Jövőre 15 milliárd forint pluszforrást biztosít közoktatási tartalomfejlesztésre az oktatási minisztérium - jelentette be egy fővárosi konferencián a tárca vezetője. Hiller István azt mondta: az Új Tudás program keretében az eddiginél jelentősebb források állnak majd rendelkezésre a pedagógusok képzésére és továbbképzésére is.Elkezdődött a könyvhét

Megnyílt a 79. Ünnepi Könyvhét a budapesti Vörösmarty téren; a kortárs magyar irodalom ünnepe Juhász Ferenc költő szavaival vette kezdetét. A rendezvény öt napja alatt könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, zenés produkciókkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint filmvetítésekkel várják az érdeklődőket Budapesten és számos vidéki városban.

Táblák nélkül

Levették az emléktáblákat a Nemzeti Gyászpark 298-as és 301-es parcelláiban. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Szabadságharcosokért Közalapítvány a történészbizottság jelentése alapján, az érintett volt politikai üldözötti szervezetekkel egyeztetve döntött így. A Szabadságharcosokért Közalapítvány által felkért történészbizottság szerint a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellájában elhelyezett emléktáblákon mintegy 40 százalékban olyanok neve szerepel, akik nem méltók arra, hogy az utókor tisztelje őket.

Ellenőrzés

Átfogó, országos közlekedésbiztonsági akciót tart a rendőrség szombatig az ittas és a bódult állapotban vezetők kiszűrésére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint a fokozott ellenőrzést egy európai szintű akciósorozat keretében hajtják végre, legalább napi 8-8 órában, azokon a helyszíneken, ahol a helyi tapasztalatok alapján a legmagasabb az ittas járművezetés valószínűsége.

Feladta

Az Egyesült Államokban kiszáll a Demokrata Párt elnökjelöltségéért vívott versenyből Hillary Clinton - jelentette be a New York-i szenátor kommunikációs igazgatója. Howard Wolfson közölte: a szenátor szombaton elismeri vereségét, és támogatásáról biztosítja győztes vetélytársát, Barack Obamát.

A per

Megkezdődött a 2001. szeptember 11-ei merényletek vádlottjainak pere a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton. Az öt vádlott - köztük a terrortámadások értelmi szerzőjének tartott Hálid Sejk Mohammed - önként vonult be a tárgyalóterembe. A gyanúsítottak ellen február 11-én a háborús törvényekbe ütköző gyilkosságok, összeesküvés, civilek megtámadása, terrorizmus és más bűntettek címén emelt vádat a védelmi minisztérium, és halálbüntetést kér mindegyikükre.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×