eur:
401.07
usd:
366.62
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

"A lakosság kétharmada a rendszerváltás vesztesének érzi magát"

A lakosság kétharmada úgy érzi, hogy vesztese a rendszerváltásnak - állította Elek István közíró, az MDF egykori alapítója, aki az Ökopolitikai Műhely rendezvényén vitázott György Péter esztétával és Schiffer Andrással, a Társaság a Szabadságjogokért jogászával a bal- és jobboldali politika létjogosultságáról.

Bár az Ökopolitikai Műhely vitasorozatának záróeseményén a hagyományos politikai kategóriákról kellett volna vitázniuk a meghívottaknak, de - ha másban nem is - abban egyetértettek, hogy nincs értelme a klasszikus bal- és jobboldaliságot ráhúzni a magyar pártokra. Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület jogásza szerint a pártok által használt ideológiák XIX: századi állapotokat írnak le.

"A bal-jobb Magyarországon nagyjából annyit ír le, hogy a posztkommunista rendszertől ki milyen távolságra van, esetleg ennek vannak olyan díszítő jelzői, hogy az antiszemita-antifasiszta diskurzusban ki milyen pozíciót foglal el" - vélekedett.

Schiffer András szerint a mai populista ideológiák nem néznek szembe a rendszer valódi problémáival. A jogász alternatívaként említette az egyéni részvételt a politikában. Szerinte vannak reménykeltő civil kezdeményezések, például a Tubes mozgalom, ezzel viszont György Péter esztéta nem értett egyet.

Az MDF alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy van két erőtömb, amelynek egyre erősebb a belső összetartó ereje. Elek István szerint a társadalom elégedetlen, nem ezt várta a rendszerváltástól.

Hozzátette, hogy mindettől függetlenül még így is a világ országainak a legfejlettebb harmadához tartozunk. Heves vita alakult ki a rendszerváltás megítéléséről. Míg György Péter szerint a rendszerváltás megtörtént velünk, addig Elek István úgy vélte, a társadalom igenis aktív alakítója volt az eseményeknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×