eur:
401.06
usd:
366.54
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

"A kormány számos népszerűtlen intézkedés meghozatala előtt áll"

Miközben napok óta az Orbán Viktornak tulajdonított megszorításokról szólnak a találgatások, mintha feledésbe merülne, hogy maga a kormány is számos népszerűtlen intézkedés meghozatala előtt áll - figyelmeztet a Magyar Nemzet. A hazai és nemzetközi szervezetek által sürgetett lépések között szerepel például a családtámogatási rendszer szigorítása, a lakásépítési támogatások megvonása és a nyugdíjkorhatár felemelése.

A további megszorítás oka a költségvetési kiigazítás rossz szerkezete. Ha nem történik meg a közteherviselés átalakítása, az állami újraelosztás csökkentése és az államháztartás kiadásainak jelentős mérséklése, folytatódni fog a magyar gazdaság leszakadása - ennek az aggodalmának adott hangot az elmúlt hónapokban számos szervezet, így például a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék.

A Népszabadságból kiderül, hogy a napokban mintegy kétórás, megdöbbentő ülést tartott az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága. A tagok étrend-kiegészítőkről, gyógynövényekről, gyógyhatású készítményekről kérdeztek, majd felkérték a kormányt, hogy a legrövidebb időn belül változtassa meg a jogszabályokat. Naponta átlag öt új étrend-kiegészítőt hoznak forgalomba. Az uniós csatlakozásig az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélye kellett ehhez - mondta dr. Martos Éva főigazgató. Ma már elegendő a nyilvántartásba vétel, amely nem is tagadható meg. Ha összetételi hibát vagy a fogyasztókat súlyosan félrevezető feliratokat találnak, annyit tehetnek, hogy értesítik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, amely megtilthatja az árusítást, illetve büntethet.

Az index.hu arról számol be, hogy az Erzsébet híd alatti halálkanyar, amelyen a kerékpárútról érkezők és a rakpartra tartók küzdhetnek meg, most már kicsit kevésbé életveszélyes. Finomítottak azon biciklis kereszteződésen, amelyet mintha direkt azért alakított volna ki a főváros, hogy ritkítsa az elszaporodott kerékpárosokat. A Dunával párhuzamosan futó, közkedvelt bicikliúton vezették keresztül a rakpartra tartó autóforgalmat a budai csatornaépítési munkálatok hónapjai alatt. A beláthatatlan kereszteződésen a piros lámpa ellenére is áthajtottak az autók, miközben a kerékpárosokat egy gyorsító rámpa dobta egyenesen a veszélyzónába. A lépcsőt csak félig fedő rámpát kiszélesítették, így megszűnt annak a veszélye, hogy a kerékpáros egy bukás után érkezzen be a kereszteződésbe, ahol aztán elütik. Sőt, a palló lejtését is csökkentették, így szemből sem kell tolni a kerékpárt.

A Világgazdaság arról ír, hogy irányelvvel korlátozná a túlzott vállalatvezetői fizetéseket az uniós elnökséget júliusban átvevő Párizs. A francia pénzügyminiszter európai kollégáival együtt kívánja megvizsgálni, lehetséges-e az EU-s szabályozás. A vélemények megoszlanak: a német kereszténydemokraták szerint az unió nem kompetens a kérdésben, de Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és Joaquín Almunia pénzügyi biztos nem szólított fel közösségi jogalkotásra, jóllehet nemrég ők is bírálták a magas jövedelmeket.

A Napi Gazdaságból megtudható, hogy féléves előrejelzésében a korábban vártnál lassabb gazdasági növekedést és magasabb inflációt vár a fejlett országokban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, elsősorban az USA kilátásainak romlása miatt. Magyarországon az OECD idén 2,0, jövőre 3,1 százalékos bővülést vár, miközben az államháztartási hiány idén a GDP 4,1 százalékára csökken a tavalyi ,5 százalékról, az évi átlagos infláció pedig 6,3 százalékról 3,7 százalékra mérséklődik jövőre.

A penzcentrum.hu szerint, mivel hazánkban nem igazán terjedt még el a szivarozási kultúra, egy laikus meglehetősen keveset tud arról, mire kell figyelni szivarválasztás előtt, mi határozza meg a szivar értékét, melyek a ma kapható legjobb szivarmárkák, és melyekre érdemes akár befektetői szemmel is tekinteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Németország egyre súlyosabb válsághelyzetben van, és lehet, hogy még nem láttuk a legrosszabbat

Németország egyre súlyosabb válsághelyzetben van, és lehet, hogy még nem láttuk a legrosszabbat

A német gazdaság ötödik éve stagnál, és már biztos, hogy 2024 is elveszett év lesz a németek számára. Az előrejelzések szerint Európa legnagyobb gazdasága jövőre már megkezdheti a kilábalást, csakhogy van ezzel egy probléma: az előrejelzők már az idei évre is növekedést prognosztizáltak. Az öt éve tartó stagnálás már önmagában is komoly probléma, ám nem ez a legrosszabb forgatókönyv: ha a magas jegybanki kamatemelések végül a vártnál jobban korlátozzák a gazdaságot, akkor akár recesszióba is fordulhat a német gazdaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×