eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Lövétei: nincs szükség új kormányprogramra

A miniszterelnök által meghirdetett új minisztériumi struktúra törvénybe iktatása lesz a kisebbségi kormányzás első próbája - mondta az InfoRádióban Lövétei István alkotmányjogász. Gyurcsány Ferenc személye biztosítja a folytonosságot,emiatt új programot nem kell alkotnia a kabinetnek.

Az új tárcák felállítását törvényben kell rögzíteni, ennek elfogadásához pedig többségi támogatás kell a parlamentben - mondta az InfoRádióban Lövétei István.

Az alkotmányjogász arra is rámutatott, hogy bár a korány jelentősen megújult, formálisan nem beszélhetünk új kormányról, hiszen Gyurcsány Ferenc személye biztosítja a folytonosságot. Emiatt új programot sem kell alkotnia a kabinetnek.

A jövőben ismét két államtitkár dolgozik majd a minisztériumokban. Lövétei István szerint erre azért is szükség van, mert a kisebbségi kormány működtetéséhez több egyeztetésre lesz szükség.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bemutatta új minisztereit és bejelentette: új korszak kezdődik a kormány életében.

A kormányfő Bajnai Gordont jelöli az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetőjének, Székely Tamást az egészségügyi miniszteri posztra, Szabó Imrét a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetőjének; Szabó Pált az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca élére, Szűcs Erika a jelölt a szociális és munkaügyi tárca irányítására, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerülhet, és Molnár Károly a jelölt a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszteri posztra.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×