eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Külföldi visszhang: a Fidesz új dimenzióval bővítette a politikát

A népszavazás kezdeményezőinek elsöprő sikerét és a szokatlanul magas részvételi arányt emelték ki a külföldi hírügynökségek a vasárnapi, magyarországi népszavazásról írt tudósításaikban.

Az amerikai AP elemzői szerint a kormány ellentmondásos üzenetet küldött támogatóinak azzal, hogy először a népszavazás figyelmen kívül hagyására, azután pedig "nem" szavazatokra buzdította őket. A tudósító szerint ez lehet az egyik oka az "igen" szavazatok magas arányának.

Az AP elemzői véleményekre utalva hozzáteszi: a reformokkal szembeni elégedetlenség ellenére túl sok idő telt el a 2006-os zavargások óta, és túl messze van még a következő választások időpontja ahhoz, hogy a népszavazás számottevően meggyengítse a miniszterelnök helyzetét.

A brit Reuters egyebek mellett azt írja: az elemzők többsége nem gondolja, hogy a szavazásnak messzemenő következménye lenne a magyar kormányra nézve, vagy hogy előre hozott választásokhoz vezetne. Felidézi a 2006-os kormányalakítást követően bevezetett megszorításokat és az MSZP népszerűségi mutatójának visszaesését.

Idézi Török Gábor politikai elemző véleményét is, miszerint a népszavazás inkább a kormány politikájával szembeni általános elégedetlenséget jelez, mint azt, hogy miként vélekedik a lakosság a három kérdésben.

A népszavazás várható gazdasági következményeire kitérve a Reuters megszólaltatja a Lehman Brothers amerikai befektetési bank elemzőjét, aki úgy véli: a szavazás eredménye rövid távon elbizonytalaníthatja a piacot, mert a befektetők azzal számolhatnak, hogy a támogatottság visszanyerése érdekében a kormány ismét költekezni kezd.

Az APA osztrák hírügynökség tudósításában úgy fogalmaz: a népszavazást kezdeményező Fidesz új, eddig ismeretlen dimenzióval bővítette a magyar politikát: a népszavazáson alapuló politizálással.

A népszavazás üzenete - véli a tudósító -, hogy a mindenkori kormány kellemetlen intézkedéseinek, megszorításainak nincs jelentősége, mert egy népszavazással bármikor el lehet érni visszavonásukat.

Ez akár oda is vezethet - teszi hozzá -, hogy az államvezetést állandó bizonytalanságban tartja egy esetleges népszavazás lehetősége. A tudósító hozzáteszi: felmerül a kérdés, hogy 2008. március 9. nem változtatta-e meg tartósabban a magyar politika arculatát annál, mint ahogyan az Orbán Viktornak szándékában állt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×