INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Medián: 30 százalékkal kevesebb hálapénzt kapnak az orvosok

Infostart / InfoRádió
Tavaly április óta mintegy 30 százalékkal csökkent a hálapénz mértéke - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG számára készített. A becslések szerint tavaly évi 28 milliárd forintot fizettek a betegek illegálisan az orvosoknak, míg idén mintegy 21 milliárd forintot adnak át paraszolvenciaként. A csökkenés egyik fő oka a vizitdíj bevezetése lehet - vélte a Medián kutatási igazgatója.

Tavaly április óta reálértékben körülbelül 30 százalékkal csökkent a hálapénz mértéke: 2007 áprilisában egy évre vetítve a felnőtt lakosság közel 28 milliárd forintot fizetett az orvosoknak paraszolvenciaként, míg ez az összeg idén februárban 21 milliárd forintra csökkent - mondta az InfoRádiónak a Medián kutatási igazgatója.

Karácsony Gergely hozzátette: nem lehet biztosan kijelenteni, de valószínű, hogy a vizitdíj bevezetése miatt is csökkent a hálapénz mértéke.

A legnagyobb visszaesés a járóbeteg-ellátásban következett be, de csökkent a paraszolvencia mértéke az alapellátásban is, ahol eleve nem volt magas annak összege - közölte a Medián kutatási igazgatója.

Kis mértékben, de ugyancsak alacsonyabb lett a hálapénz mértéke a kórházi ellátásban. Ennek legfőbb oka, hogy kevesebb ember került kórházba ebben az időszakban, és, akit felvettek, az is átlagosan egy nappal hamarabb távozott - mondta Karácsony Gergely.

Hanganyag: Seres Gerda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk