INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az alvászavarok igenis gyógyíthatók

Infostart / InfoRádió
Magyarországon a lakosság több mint egyharmadát érinti valamilyen alvászavar, a rendellenességek 80 százaléka pedig gyógyítható egy alváslaborban töltött éjszaka után - mondta az InfoRádiónak a Debreceni Egyetemen működő akkreditált alváslabor vezetője. Magyar Tünde hozzátette: ma már pontosan mérhető, hogy egy alvó ember el tud-e jutni a mély, pihentető alvásig, amikor a növekedéshez, a gondolkodáshoz és a memóriához szükséges fehérjék termelődnek.

Az éjszakai alvásvizsgálatok során, amelyek segítségével diagnosztizálni lehet az alvászavarokat, elektródákkal az agyi elektromos tevékenységet, az izomtónust és az akaratlan lábmozgást , az orr előtt elhelyezett eszközzel a kilégzést, hasi és mellkasi pántokkal a légzőmozgásokat vizsgálják - mondta az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem akkreditált alváslaborjának vezetője.

Magyar Tünde hozzátette: EKG-készülékre is rákötik a pácienst, amivel az éjszakai szívritmuszavarokat lehet megfigyelni, de mérik még a véroxigénszintet és vizsgálják a szemmozgásokat is, a két szemzugba helyezett elektródákkal.

Az emberi alvásszerkezet másfél órás ciklusokból áll - magyarázta az alvásszakértő. - Az alvásnak két fő stádiuma van: a normális, valamint a mély, pihentető. Ebben az állapotban lassul a szívműködés és a légzőmozgások, a véroxigén szintje azonban nem változik. Ilyenkor termelődnek a fejlődéshez, a gondolkodáshoz, a memória működéséhez fontos fehérjék.

Az a jó, ha minden másfél órás ciklus végén a gyors szemmozgásokkal kísért REM-fázisba jutunk, ilyenkor lazulnak el a legjobban az izmaink - fűzte hozzá Magyar Tünde.

Az alvászavarok 80 százalékát képesek alvásszakértők gyógyítani, a többi esetben problémák oka lelki betegség, amit pszichiáternek kell kezelnie - hangsúlyozta a Debreceni Egyetem akkreditált alváslaborjának vezetője.

Hanganyag: Torda Júlia

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk