eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Vannak politikusok, akik társadalomfelettinek tekintik magukat"

Újabb rejtett kamerás felvétel készült arról, hogy a Parlamentben sok képviselő tiltott helyen dohányzik. A politikusok között volt, aki letagadta, volt aki elismerte, de kimagyarázta, amit tett. Az InfoRádió által megkérdezet szociológus szerint egy ilyen felvétel a magyarországi politikai elit kulturáltságról ad képet. Babusik Ferenc hozzátette: a politikusok egy része a társadalmon felülinek érzi magát.

A magyarországi mindennapok, ezen belül a politikai elit kultúrájának állapotát tükrözi, hogy sok képviselő a Parlamentben tiltott helyen dohányzik - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociológus.

Babusik Ferenc szerint a politikusok úgy érzik, hogy van kibúvójuk, ezért akár a tiltás ellenére is rágyújthatnak.

A politikai elit tagjainak egyaránt mintaadóknak és mintakövetőknek kellene lenniük, vannak azonban olyan esetek, amikor e két követelmény között ellentmondás alakul ki: ilyen például, ha a politikus nem hajlandó megfújni a szondát, ha gyorshajtás miatt megállítják a rendőrök - közölte a szociológus.

Ez arra utal, hogy politikusaink egy része - ha tetszik - társadalomfelettinek tekinti magát időnként - fogalmazott Babusik Ferenc, hozzátéve: a társadalom a politikusok által mutatott rossz mintákat mindenképpen követi.

A szociológus úgy véli: nem biztos, hogy a politikusok, akik megszavazzák a dohányzásellenes jogszabályokat, személy szerint meg vannak győződve arról, hogy azok helyesek. Ennek oka az is, hogy az unió és az Egyesült Államok komoly nyomást fejt ki a dohányzás visszaszorítása érdekében.

A politikusok jogkövető magatartását a saját érdekük, és az határozza meg, hogy mekkora a lebukás kockázata - fűzte hozzá Babusik Ferenc.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×