eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tárki: újabb iskola-összevonások várhatók

Az önkormányzatok harmada vonta össze eddig, vagy legkésőbb a jövő tanév végéig összevonja általános iskoláit - a többi mellett ezt állapította meg a közelmúltban alapított Tárki-Tudok első felmérése, amelynek során ötszáz önkormányzatot kérdeztek meg tavaly ősszel.

A felmérésből kiderült, hogy idén a helyhatóságok 18 százaléka tervez intézmény-összevonást, míg tavaly ezt az önkormányzatok 11 százaléka tette meg. További négy százalék ezt valamikor a jövőben tervezi.

Egyharmadra tehető azon önkormányzatok aránya, amelyek társultak, vagy szándékukban áll társulni intézmény-fenntartási céllal, 17 százalék teszi ezt az idei tanévben, 8 százalék tavaly megtette, és mintegy 7,5 százalék tervezi a jövőben.

Lannert Judit vezérigazgató elmondta: szívesebben társulnak a nyugat-magyarországi települések, mint a keleti országrészben lévők.
Arra tömegesen nem lehet számítani, hogy az iskolákat alapítványok veszik át, az azonban jellemző lehet a jövőben, hogy kistelepülések összefogva működtetnek majd egy iskolát.

A szakszervezet konkrét javaslatot tett

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: azt szeretnék, ha a kormány a jövő évi költségvetésben az oktatási normatívák 2005-ös mértékének inflációval növelt összegét építenék be, azaz együttesen több tízmilliárd forinttal növelnék az iskolák számára bocsátott forrásokat.

Garanciát akarnak arra is, hogy a többcélú kistérségi társulások települései egyenrangú felekként kapcsolódnak be az együttműködésbe, és a központi települések nem szipkázzák el a falvak diákjait - mondta Kerpen Gábor.

A szakszervezet a javaslatokat átadta a parlament és a kormány illetékeseinek, választ azonban egyelőre nem kapott rá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×