eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ha fertőtlenítik őket, veszélytelenek a kórházi széfek

A betegágyak mellé szerelt széfek jól fertőtleníthetők - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója. Berencsi György azokra a híresztelésekre reagált, amelyek szerint a széfek virológiai szempontból nem biztonságosak, és ezért nem szabad felszerelni azokat a kórházakban. A virológus hozzátette: a széfek belsejében fertőtlenítés hiányában elsősorban bélbaktériumok telepedhetnek meg.

Előfordulhat, hogy azokon a tárgyakon, amelyeket a kórházi betegek az ágyuk mellett álló széfbe tesznek, kórokozók vannak - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója.

Berencsi György hozzátette: a széfeket tisztán lehet tartani alkohol alapú fertőtlenítőszerrel, amely elpárolog, így nem okoz rozsdásodást, nem tesz kárt az automatikában.

A virológus szerint az lenne a helyes gyakorlat, ha az egyes széfeket a betegek távozása után azonnal fertőtlenítenék, és addig nyitva hagynák, amíg a következő beteg megérkezik.

Az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója úgy véli: a széfekbe helyezett tárgyakon elsősorban bélbaktériumok vagy széklettel terjedő vírusok telepedhetnek meg, ez pedig jelenthet kockázatot - bár meglehetősen kicsit - a következő betegre nézve.

Berencsi György hozzáfűzte: ahogyan a kórtermek padlóját vagy az ágyak karfáját is fertőtlenítőszerrel mossák le, úgy megtehetik ezt a széfek belsejével is.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×