eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: az adóterhelés 200-250 milliárd forinttal csökkenthető 2009-ben - a nap legfontosabb hírei

Három adóváltoztatási koncepciót ismertetett a miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián. Gyurcsány Ferenc az Új Magyarország című konferencián arról beszélt, hogy az általa leginkább támogatott verzió szerint jövőre 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0,8 százalékával csökkenthető az adóterhelés mértéke, elsősorban a járulékok mérséklésével.

A kormányfő hozzátette: ennek a koncepciónak adóátrendezési hatása csekély, viszont növeli a foglakoztatást, és gyorsítja a növekedést. Gyurcsány Ferenc a másik változatról szólva elmondta: a személyi jövedelemadó centralizálása 420 milliárd forint adómegtakarítást hozna jelentős adóátrendezés mellett, viszont a foglalkozatásra semleges hatású lenne. A harmadik koncepció az úgynevezett bérbruttósításra épül, és 250-300 milliárd forint adómegtakarítással jár, miközben a foglalkoztatást csökkenti, és inflációs hatása van.

Orbán: ennyi pénzből nem lehet jobban működtetni az egészségügyet

A Fidesz elnöke szerint emelni kell a teljes nemzeti össztermékből az egészségre fordított összeget, mert az ágazatra jelenleg költött pénzből nem lehet jobban működtetni a magyar egészségügyet. Orbán Viktor Győrött, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban tartott főorvosi értekezleten elhibázottnak minősítette a 250 milliárd forint kivonását az egészségügyből, amelyet - mint mondta - a konvergencia-program Brüsszelbe benyújtott változata tartalmaz.

Új tömb épül a Szent Imre Kórházban

Lerakták a Szent Imre Kórház rekonstrukciója keretében épülő egyik tömb alapkövét Budapesten; a 180 ágyat magába foglaló épület 2010-re készül el 6,2 milliárd forintból. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az alapkőletételen elmondta: az egészségügyi reform eljutott abba a szakaszába, amikor már az uniós fejlesztési pénzeket fel lehet használni.

Rendkívüli parlamenti ülést javasol a Fidesz

Összehívta a házbizottságot az Országgyűlés elnöke a Fidesz rendkívüli parlamenti ülést kezdeményező indítványa miatt. Szili Katalin emlékeztetett: a házszabály szerint egy parlamenti ülés kezdete előtt 48 órát kell hagyni a napirend kiküldésére és arra, hogy azt a képviselők megismerjék. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt szeretné, ha a parlament rendkívüli ülésen tárgyalná meg azt a megállapodást, amelyet a Déli áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről és működtetéséről Moszkvában köt csütörtökön a magyar és az orosz kormány. A miniszterelnök blogjában azt hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy a Déli Áramlat mellett az uniós Nabucco vezeték is megépüljön, hogy az országnak legyen választási lehetősége. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában emlékeztet arra: a franciák, a belgák, a görögök és a bolgárok is megállapodták már Oroszországgal.

Sólyom az ombudsmanokról egyeztet

Csütörtök délelőttre hívta meg a parlamenti pártok frakcióvezetőit a köztársasági elnök, miután jelöltjeit hétfőn sem támogatta az Országgyűlés az ombudsmani posztokra. Wéber Ferenc, az államfő hivatalának sajtófőnöke azt mondta: Sólyom László azt szeretné megértetni, miért nem konzultál előzetesen a pártok vezetőivel ebben az ügyben.

Újabb tiltakozás a Tubesen

Baranya megyében civilek autóikkal több órára leszűkítették a Tubesre vezető út bejáratát, hogy megakadályozzák a katonai lokátor esetleges építésének munkálatait. A megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított az ügyben, mert az akció szerintük veszélyeztette a közlekedés biztonságát. Az út már ismét teljes szélességében járható. A demonstrálók egyik képviselője korábban azt mondta: azért döntöttek így, mert a honvédelmi tárca megkezdte a tervezett radar helyén álló adótorony híradástechnikai eszközeinek leszerelését, és ez álláspontjuk szerint a munkálatok megkezdését jelenti.

Környezetszennyezési bírság a cukorgyárnak

Több mint 22 millió forintra bírságolta az Ikva patak szennyezése miatt a Magyar Cukor Zrt. Petőházi Cukorgyárát az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Ezt a környezetvédelmi tárca közölte, hozzátéve: a cukorgyárnak a kárelhárítás mintegy 2 millió forintos költségét is meg kell térítenie.

Békés ünnepre számít a rendőrség

Nem számít szélsőséges csoportok megmozdulására a rendőrség a március 9-ei népszavazás napján, valamint a március 15-ei nemzeti ünnepen. Bencze József országos rendőrfőkapitány azt mondta: mindkét napon az ilyenkor szokásos rendőri állomány lesz majd készültségben.

Történelmi koncert Phenjanban


Nagy sikerű és történelminek minősített koncertet adtak a New York-i Filharmonikusok Phenjanban. Egy amerikai kommentátor szerint a zenei diplomácia most jutott el a kommunista Észak-Korea szívébe.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×