eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vekerdy Tamás: a miniszter elgondolása szép, de nincs realitása

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus nem hisz abban, hogy Magyarországon járható út lenne a szabad iskolaválasztás megszűntetése, és a lépés egyenlő esélyeket teremtene a hátrányos helyzetűek és a jobb módúak számára.

A szociális és munkaügyi miniszter a hétvégén beszélt arról: felülvizsgálná a szabad iskolaválasztás lehetőségét. Lamperth Mónika azt mondta: a közoktatásban esélyt kell adni a hátrányos helyzetű tanulóknak is a felzárkózásra, de erre a jelenlegi rendszerben nincs lehetőség.

A pedagógusképzést kellene megváltoztatni

"A gyermekek esélyegyenlőségének javítását a pedagógusképzés megváltoztatásával kellene kezdeni" - véli Vekerdy Tamás gyermekpszichológus. A szakember szerint a szociális és munkaügyi miniszter felvetése helyes célokat tűz ki, ám a javaslat nem megvalósítható.

Hozzátette: nem hisz abban, hogy a rendelkezések megoldják a problémákat, sokkal inkább a hosszabb, szakmailag is jobban megalapozott változások híve.

Az iskolák szabadságának rendíthetetlen híve

"Én az iskolák szabadságának rendíthetetlen híve vagyok" - hangsúlyozta, hozzátéve: ebbe az iskolák alapításának és működtetésének szabadsága mellett a szabad iskolaválasztás is beletartozik.

A szakember ugyanakkor emlékeztetett arra: Kennedy, a legliberálisabb amerikai elnök korában még fegyveres testületeknek kellett vigyázniuk azokra a buszokra, amelyeken fehér és fekete diákok egyaránt utaztak. Mára azonban az Egyesült Államokban akár vezérkari főnök vagy külügyminiszter is lehet fekete.

A miniszter érvelésére, miszerint a szabad iskolaválasztás eredményeként a gazdagabb és jobb képességű gyermekeket a szülők elviszik a gyengébb iskolákból, míg a kevésbé tehetősek számára nincs meg ez a lehetőség, Vekerdy Tamás azt mondta: a gondolat szép, de pillanatnyilag nincs realitása.

Nem vezetne célra

Magyarországon ugyanis nem így működnek a dolgok. Jelenleg negyvenvalahány ezer forintos plusztámogatást kapnak diákonként azon iskolák fenntartói, amelyek társultak. Ennek hatására számos helyen, papíron létrejött a társulás, a valóságban, helyi szinten azonban semmi nem változott.

Vekerdy Tamás szerint a járható út a tanárok képzésének, továbbképzésének megváltoztatása lenne.

"Ami a legfontosabb az iskolában, az a tanár és a diák közötti interakcióban dől el" - hangsúlyozta a szakember.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×