eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Gyurcsány csillaga hanyatlik"

Gyurcsány Ferenc magyar szocialista pártelnök és kormányfő helyzetével foglalkozik pénteki kommentárjában a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A "Gyurcsány csillaga hanyatlik" című, bécsi keltezésű elemzés alcímében azt írja: a magyar pártelnök-kormányfőt saját pártja buktathatja meg.

A cikkíró, Reinhard Olt a kommentár bevezetőjében megállapítja: a miniszterelnök tavaly késő nyári, az MSZP frakcióülésén elhangzott, botrányt kiváltó beszéde - mint fogalmaz - lépten-nyomon "üldözi őt". Olt ezzel összefüggésben beszámol az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója idején lezajlott tömeggyűlésekről, illetve véres összetűzésekről, majd hozzáteszi: a beszéd hozzájárult a szélsőjobboldal radikalizálódásához, a múlt szellemének újjáéledéséhez.

A cikkíró ennek kapcsán a Magyar Gárda megalakulására, valamint az Árpádsávos-zászlóval való "visszaélésre" utalt. A tüntetések idén októberben is megismétlődtek, bár az erőszakos cselekményeket ezúttal sikerült kordában tartani, ami nem utolsósorban azoknak a biztonsági erőknek köszönhető, amelyek egy évvel ezelőtt dicstelen szerepet töltöttek be.

A tényleges nyugalom aligha tér vissza

A FAZ kommentárja szerint a tényleges nyugalom azonban aligha tér vissza. Ehhez ugyanis a magyar társadalom túlságosan is megosztott. Novemberre sztrájkok várhatók, néhány szakszervezet többnapos munkabeszüntetést jelentett be.

Az ellenzéknek - mint a lap hangoztatja - könnyű dolga van. A jószerint az egykori kormányfő, Orbán Viktor vezette polgári szövetség, a Fidesz által indított szüntelen támadások számára bőségesen adódik "elfogadható" ok.

Orbán eltökélt szándéka, hogy a Gyurcsány vezette szocialisták és a Kóka által irányított szabaddemokraták által 2006-ban szerzett kormányzati mandátumot lerövidítse.

A népszavazás "érvénytelenítheti" a reformokat

Ugyanakkor szemmel láthatóan felhagyott azzal az elmúlt évben kijelölt úttal, hogy a kormány lemondását az utcán kényszerítse ki. A jelek szerint most a pártja által kezdeményezett referendumokkal igyekszik a kormányszövetséget térdre kényszeríteni - írja Reinhard Olt, hozzátéve: amennyiben az előreláthatóan 2008 tavaszán tartandó népszavazáson a többség elutasítja a kormánynak a - szavazás napirendjén szereplő - kezdeményezéseit, a kormányzat által bevezetett reformok részben "érvénytelenné" válhatnak, ami a kabinet cselekvőképességét kérdőjelezheti meg.A továbbiakban az újság arról ír, hogy a szocialisták Gyurcsány tavalyi beszéde óta nem képesek elmozdulni a "népszerűségi mélypontról". A miniszterelnök, aki a problémák ellenére is megmaradt a pártelnöki székben, még mindig "tántoríthatatlanul a merész, de népszerűtlen reformok útján" kíván tovább haladni.

Ennek kapcsán Reinhard Olt utalt arra, hogy a társadalommal való párbeszéd elmaradása ezt az utat még inkább megnehezítette számára, amihez még "kínos korrupciós ügyek" is párosultak. S mindez - mint a FAZ írja - árt a baloldal, illetve vezetői hitelképességének.

Nem látni, ki válthatná Gyurcsányt

A cikkíró ennek kapcsán hangsúlyozza: "Gyurcsány széke jelentősen inog, még ha egyelőre nem is lehet látni, hogy ki válthatja fel őt. A szocialista kormány ezzel összefüggésben még várhat a 2009-ben esedékes európai parlamenti választásokig, de korábban is cselekedhet, amennyiben a "Zuschlag-ügy" még kínosabbá válik, vagy az Orbán által szervezett népszavazás eredménye "katasztrófával" járna Gyurcsány számára. Az általa, egyfajta előremenekülésként bejelentett "köztisztasági csomagot" pedig sem saját pártjának képviselői, sem a koalíciós partner nem támogatta - fűzte hozzá a FAZ.

A lap beszámol arról, hogy az SZDSZ már most "zúgolódik" Gyurcsány miatt, s kételkedik abban, hogy a koalíció győzelme Gyurcsánnyal az élen a soron következő parlamenti választásokon lehetséges lenne. Ezzel összefüggésben megemlítette az SZDSZ egyik vezető politikusát, Horn Gábort, aki a közelmúltban kifejtette: a jelenlegi helyzet "rendkívül káros" a liberálisok számára. A potenciális SZDSZ-szavazók legnagyobb része amúgy is "konzervatív oldalon" található, s - mint az újság írta - ezért hozta szóba Horn a polgári szövetséggel való koalíció lehetőségét, mindazonáltal "csakis egy Orbán Viktor nélküli Fidesz-szel".

"Jobb a fájdalmas vég"

Ugyanakkor - mint az FAZ hangsúlyozta - szocialista körökben is egyre többen utalnak arra a mondásra, hogy "jobb a fájdalmas vég, mint a vég nélküli fájdalom." A tudósító értelmezése szerint Gyurcsány csillagának hanyatlására egyértelműen utalt a Népszava című lapban Kiss Péter kancelláriaminiszter.

Kiss neve mellett természetesen más nevek is elhangzanak esetleges "örökösként" - írja a lap, megemlítve Szekeres Imre, és Lendvai Ildikó, valamint Szili Katalin nevét. Azaz megtörténhet az is, hogy az Orbán által nem kívánatos személynek nyilvánított Gyurcsányt hitelképességének elvitatásával nem a Fidesz elnöke buktatja meg, hanem a szocialista párt különböző szárnyainak megállapodása egy utód kijelöléséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×