eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Geréb Ágnes: "Kellemetlen és felesleges folyton ellenőrizni az újszülöttet"

A foglalkozásától három évre eltiltott Geréb Ágnes szülés szerint a bábaság szabályai szerint járt el akkor, amikor egy otthon születő gyermek maradandó károsodást szenvedett, és bő egy év múlva meghalt.

Három évre eltiltották az otthonszüléseket vezető Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász foglalkozástól. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzésében helybenhagyta a már másodfokon született ítéletet, amelyben az otthonszülést pártoló orvost egyszer már eltiltották foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Geréb Ágnest egy 2000 márciusában lezajlott otthonszülés kapcsán állították bíróság elé. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon eljáró viszont bűnösnek mondta ki, ezt a döntést hagyta helyben az ítélőtábla.

A szülés gyors és komplikációmentes volt, és a gyermek a szülést követően felsírt, a vádlott megvizsgálta és megállapította, hogy jól van. Ezt követően az anya karjaiba adta. A méhlepény ekkor még nem vált le, és a köldökzsinórt sem vágta el Geréb Ágnes. A vádlott ezt követően a szülés dokumentációjával foglalkozott, és csak a szülés után egy órával ment az anyához megvizsgálni a méhlepény leválását. Ekkor észlelte, hogy a gyermek a klinikai halál állapotában van.

A mentők kiérkezéséig megpróbálta lélegeztetni a gyermeket, az újszülöttet kórházba szállították, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

"A bábaság szabályainak megfelelően jártam el"

Geréb Ágnes szerint ő a bábaság szabályainak megfelelően járt el, a bíróság azonban a szülészeti-nőgyógyászati protokollok szerinti eljárást hiányolta. Az orvosok szerint a szülés után 15 percen belül el kell vágni a köldökzsinórt, a lepény leválására pedig 15-20 percet lehet várni.

"Nem gondolom, hogy ez a bábaság szabályainak megfelelő követelmény lenne" - mondta Geréb Ágnes, aki nem gondolja, hogy a köldökzsinórt negyedórán belül el kéne vágni, és helyesebbnek tartja azt az eljárást, ha megvárják, míg magától leválik a lepény, ha vérzés vagy más rendellenesség nem áll fenn.

Azt is elmondta, hogy kellemetlen és felesleges dolognak tartja, ha folyton megnézi az újszülöttet, ahelyett, hogy az anya karjaiban hagyná.

Arra a kérdésre, hogy az ítélet pontosan mit jelent, azt felelte: őt a szülészet-nőgyógyászat szakma gyakorlásától tiltották el.

Az ítélet nem az otthonszülésről szól

A Fővárosi Ítélőtábla sajtófőnöke az InfoRádiónak elmondta: Geréb Ágnes a pénteki tárgyaláson nem kívánt élni a hozzászólás lehetőségével, és a bíróság előtt az interjúban elhangzott érveit nem hozta fel, holott lehetősége lett volna rá. Felkai György hozzátette: a bíróság a meglévő szakmai és jogi szabályok alapján hozta meg jogerős ítéletét, és az indoklásban hangsúlyozta, hogy nem az otthonszülésről, hanem az adott szülés levezetéséről mondott ítéletet.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×