eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kerpen: Hiába kevesebb a gyerek, kell a több tanár

Nehézséget okozott a tanévkezdéskor, hogy csak későn derült ki, hány pedagógust bocsátanak el, és hány osztályt vonnak össze - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Kerpen Gábor hozzátette: a tárca hatástanulmányok nélkül vonja meg a forrásokat az intézményektől. Közölte: annak dacára, hogy a korábbi évekhez képest jóval kevesebb gyermek jár iskolába, nagyjából ugyanannyi pedagógusra van szükség a minőségi oktatáshoz.

Bár az oktatási tárca államtitkára többször jelezte, hogy a pedagógusok már a nyár elején tudhatták, lesz-e állásuk, vagy megmarad-e az osztály, amelyet vezettek, ez idén nem derült ki - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor közölte: ugyan a legtöbb önkormányzatnál már tavasszal határoztak az iskolák esetleges átalakításáról, a pedagógusok létszámáról és az osztályszámokról szóló döntéseket egészen augusztus 31-ig módosíthatták.

A PDSZ elnöke hozzátette: volt olyan pedagógus, aki csak ekkor értesült arról, hogy az az osztály, amelyet vezetett, már nem létezik, hiszen összevonták egy másikkal.

Mint mondta: volt olyan Tolna megyei település, ahol úgy határoztak, átadják az iskolát egy másik fenntartónak, augusztus közepén azonban kiderült, hogy az nem működtetheti tovább az intézményt, ezért a gyerekeket máshol kellett elhelyezni.

A PDSZ elnöke úgy véli: ilyen esetek azért fordulhatnak elő, mert a kormányzat olyan finanszírozási feltételeket teremtett, amelyek arra késztetik az önkormányzatokat, hogy adják át az intézményeiket más fenntartónak.

Kerpen Gábor szerint az átalakítások oka, hogy forrásokat vonnak ki a közoktatásból előzetes hatásvizsgálat nélkül.Az esélyegyenlőséghez kisebb osztályok kellenek

Az esélyegyenlőség nem teremthető meg akkor, ha több tízmilliárd forintot vonnak ki a közoktatásból, nyolc-tízezer pedagógust elbocsátanak, olyan finanszírozási rendszert alakítanak ki, amely miatt növelni kell az osztálylétszámokat, és az önkormányzatoknak át kell adniuk más fenntartóknak az iskolákat - jelentette ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor hozzáfűzte: bár a kilencvenes évek óta csökkent a gyerekek száma, a pedagógusok létszáma nem apadt ennek arányában, ennek azonban oka az is, hogy megnőttek az iskolák feladatai és változott a társadalmi környezet.

Már nem csak állami-önkormányzati fenntartású intézmények működnek, a kilencvenes években egyre több egyházi, alapítványi és magániskola volt, amelyek nagy része ma is fennáll, vagyis van rájuk fizetőképes kereslet - közölte a PDSZ elnöke.

A csoportbontások, az idegen nyelvek tanítása miatt is több pedagógus kell - mondta Kerpen Gábor, aki hozzátette: a jobb színvonal eléréséhez csökkenteni kellene az osztálylétszámot, ehhez pedig sok pedagógus és osztályterem kell.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×