eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Elmarad a Budapestet megrengető sztrájk - a nap legfontosabb hírei

Megállapodtak az idei bérfejlesztésről a BKV és a szakszervezetek képviselői, így elmarad a keddre tervezett sztrájk.

A közlekedési társaság vezérigazgatója elmondta: a bérfejlesztés az üzleti terv keretein belül valósul meg; szeptember 1-jétől havonta és dolgozónként bruttó hatezer forint béremelést fogadtak el, amelyet januártól 2008. december 31-ig további 7.100 forinttal egészítenek ki.
Antal Attila hozzátette: ezen kívül még az idén szeptemberben bruttó 12 ezer forint egyszeri mozgóbért is kifizetnek a dolgozóknak.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökhelyettese szerint nagyon jó megállapodást kötöttek, Nemes Gábor, a szervezet másik elnök-helyettese viszont nem értett egyet a megállapodással, és lemondott posztjáról.

Megkezdődött a tanítás

Megkezdődött a tanítás az ország általános és középiskoláiban. Összesen 1 millió 700 ezer diák ült be az iskolapadba. Az idén 100 ezer elsős megy iskolába - 20 ezerrel kevesebb, mint tavaly szeptemberben.

Az oktatási tárca arról számolt be, hogy mintegy 1200-1400 üres álláshelyet szüntettek meg, az iskolákból és óvodákból 8856 pedagógust küldtek el, de az állást kereső oktatók száma ennél kevesebb, körülbelül 6200.

Az eddig beérkezett adatok alapján 1 év alatt 456-tal csökkent a közoktatási feladatot ellátó intézmények száma, de mindössze 33 intézményt szüntetett meg fenntartója jogutód nélkül.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a legnagyobb probléma, hogy előzetes hatásvizsgálat nélkül vontak ki forrásokat a közoktatásból.

Hozzátette: a finanszírozás csökkentése, az osztálylétszámok növelése és a pedagógus-elbocsátások nem segítik annak az elvnek az érvényesítését, hogy mindenkinek joga van a minőségi közoktatáshoz.

Napirendre kerül a pedagógusok bérrendszere

Az Országos Választási Bizottság döntése értelmében a Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezésére az Országgyűlés napirendjére tűzi és tárgyalni fogja a pedagógus bérrendszer átalakítását.

Árok Antal, az érdekképviselet alelnöke elmondta: azt javasolják, hogy az új illetményrendszer vegye figyelembe a képzettséget és a szolgálati időt, továbbá a végzett munka minőségét, emellett szeretnék, ha a bérek a költségvetési törvényben meghatározott inflációval és a GDP-növekedéssel összhangban emelkednének.Hogyan lehetne az élelmiszerárakat csökkenteni?

Várhatóan szerdán tárgyal a kormány azokról a javaslatokról, amelyeket az agrártárca vezetője dolgozott ki a kedvezőtlen időjárás miatt megemelkedett élelmiszerárak csökkentésére.

Gráf József az elképzeléseket ismertetve elmondta: egyes termékek áfáját csökkentenék, az állam gabonát vásárolna fel az állattartók terheinek enyhítése érdekében, emellett mérsékelnék az állattenyésztők költségeit.

Korábban Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke ismét az élelmiszer-áremelkedés megfékezését sürgette.

A politikus az InfoRádióban úgy vélte: nemcsak az intervenciós raktárkészletek Magyarországon tartása, az élelmiszerek áfájának csökkentése, hanem a gazdáknak járó idei támogatások előrehozott kifizetése is megoldást jelenthetne.

Kárenyhítés uniós forrásból

Mintegy 4 milliárd forintnak megfelelő támogatást kapott Magyarország a tavaszi árvízkárok enyhítésére az Európai Uniótól.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: az általa vezetett tárca 1,3 milliárd forinthoz jut, ebből 650 millió forintnyi támogatásra pályázhatnak az árvíz sújtotta települések önkormányzatai, és ugyancsak 650 millió forint jut a katasztrófavédelemnek.

A teljes összeg nyolc minisztérium között oszlik meg. A Magyarország által most kapott uniós támogatás csak kis részét fedezi a helyreállítási munkáknak, mivel a tavaszi árvizek okozta károkat annak idején mintegy 100 milliárd forintra becsülték.

Kínában tárgyal a kormányfő

Pekingben öt üzleti szerződést írtak alá a magyar-kínai Gazdasági és Üzleti Fórumon.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével tartott tanácskozáson elfogadták a budapesti Márkás Kínai Áruk Központja és a senjangi magyar ipari park létrehozásáról szóló egyezményt is.

A Kínai Márkás Áruk Központjáról aláírt szerződés értelmében Budapesten jön létre az a regionális kínai kereskedelmi központ, ahol a korszerű technológiát alkalmazó és csúcsminőségű termékeket gyártó nagy kínai cégek egész Európának bemutatkozhatnak.

Meghalt Szepes Mária

Életének 99. évében elhunyt Szepes Mária író - közölte a nevét viselő alapítvány elnöke.

Almási Csaba hozzátette: a mese, science fiction és a spirituális irodalom egyik kiemelkedő képviselőjének temetéséről később intézkednek.

Szepes Mária a Magyar Írószövetség örökös tagja volt, 1972-ben Arany Meteor-díjjal, 1987-ben Galaktika-díjjal, 2001-ben életművéért Arany János-díjjal ismerték el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×