eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Vádemelést javasol a rendőrség a kőbányai illegális szemétlerakás ügyében

Környezetkárosítás miatt hat emberrel szemben javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), mert 2000 és 2004 között meg nem engedett hulladékkal - ipari törmelékkel és szeméttel - töltöttek fel egy X. kerületi agyagbányát és egy tómedret.

A rendőrség 2004 augusztusában kezdett nyomozni, miután a terület tulajdonosa feljelentést tett, hogy a X. kerületi Akna utcában lévő felhagyott agyagbánya tájrendezésével általa megbízott két cég az engedélyezettől eltérő hulladékkal tölti fel a 45 hektáros agyaggödröt és az 5 hektáros tómedret.

Az agyaggödörbe 2000-ig jogszerűen hordták a főváros hulladékát, majd megkezdődött a tájrendezés. A bányakapitányság engedélye alapján a terület kezelőjének fel kellett volna töltenie a gödröt, agyagzáró réteget és termőföldet kellett volna ráhordania, hogy végül úgynevezett barnamezős beruházás kezdődhessen a területen.

Az engedélyezett anyagok helyett azonban építési törmeléket, valamint kommunális hulladékot helyeztek el az agyaggödörben, és 2000-2004 között ipari méretekben szállították az útfelújításból származó bontott anyagokat. Naponta száz-kétszáz teherautó megfordulhatott a helyszínen, és 2004 augusztusára két-három méter magasan állt a hulladék a gödörben. Az elhelyezett anyag nem mérgező ugyan, de porózus, így a csapadékvíz akadálytalanul halad át rajta.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya lezárta a nyomozást és környezetkárosítás miatt javasol vádemelést a két gazdasági társaság összesen hat emberével szemben. A gyanúsítottak tagadják bűnösségüket. Az MTI információja szerint az egyik gyanúsított V. I., az egykori Citadella 4-U kft. ügyvezetője.

A környezetkárosítást három év szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény, függetlenül attól, hogy egy szemeteszsákot helyezett-e el valaki vagy ipari méretekben folyt a környezetkárosítás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×