eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Jövőre is folytatódik a kormányzati szigor - a nap legfontosabb hírei

Szigorú költségvetést tervez 2008-ra a kormány, hiszen néhány terület kivételével nem nőnek majd a kiadások, és tovább csökken a közszférában foglalkoztatottak száma.

Jövőre is szigorú költségvetést tervez a kormány. A büdzsé tervezési köriratából kiderül: néhány területet leszámítva nincs lehetőség a kiadások növekedésére. A kivételek közé tartozik például a nyugdíj, a családtámogatás, a szociális segélyek, az állami elkötelezettségek és az uniós források felhasználását lehetővé tevő társfinanszírozás. A kormány szándékai szerint jövőre is csökken a közszférában foglalkoztatottak létszáma.

Jelentős létszámnövelést ígért a pénzügyminiszter az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak- mondta az Info Rádióban a hatóság elnöke. Szikora János hozzátette: jövőre a minimum adóalap vizsgálata lesz a hivatal egyik kiemelt ellenőrzési területe; erre a munkára a tervek szerint 1000 újabb embert vesznek fel.

Pénteken tárgyal a szabolcsi gazdák képviselőivel az agrártárca vezetője. Gráf József közölte: személyesen kíván tájékozódni a helyzetről; ugyanakkor jelezte, hogy a fagykárok enyhítése ügyében a hivatalos egyeztetések a jövő héten lesznek, mivel azokat szakértői szinten elő kell készíteni. A termelők azt szorgalmazzák, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térségnek a fagykár által érintett területeket, és ennek megfelelően kapjanak azonnali támogatást. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jelenlegi álláspontja szerint csak azok a gazdálkodók kaphatnak támogatást a fagykárok miatt, akik még januárban vagy - a kárenyhítési rendszer újbóli megnyitásakor - a hónap közepéig csatlakoztak a kárenyhítési alaphoz.

Várhatóan augusztusban írják ki az Országos Mentőszolgálat fejlesztését szolgáló, 4,1 milliárd forintos programot - mondta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke. Kökény Mihály azt is közölte: a következő hónapban a járóbeteg-szakellátás területén összesen 30 milliárd forint értékű programok kezdődhetnek, az év végén pedig 75 milliárd forint értékben elindulhat az egészségpólusok fejlesztése. --- A Fidesz szerint a kormánynak le kell állítania az egészségügy reformját. Szíjjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy vélte: a kabinet egészségügyi intézkedéseinek sem társadalmi, sem szakmai támogatása nincs, az átalakítások fejetlenséget okoztak, és egyaránt bizonytalan helyzetbe hozták a kórházakat, az egészségügyi dolgozókat és a betegeket.

Csökkent a kifogásolható termékek mennyisége az összehangolt élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseknek köszönhetően - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós egy szakmai fórumon elmondta: a kifogásolható alapanyagok és termékek számának csökkenésével kevesebb volt a kirótt bírság is. Emlékeztetett arra: június 16-a és július 1-je között kiemelten vizsgálták a méztermelőket, a szarvasmarha-telepeket, a vágóhidakat, a takarmány-kereskedőket, valamint az élelmiszerelőálítás és -forgalmazásban résztvevőket.

A következő hetekben akár 50 forintra is emelkedhet a tojás ára az elmúlt hetek szokatlanul meleg időjárása miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. A szervezet emlékeztetett: a hosszan tartó hőség miatt legalább 20 százalékkal csökkent a tojásmennyiség.

Sikeresnek és eredményesnek nevezte az idei felsőoktatási felvételit az oktatási miniszter. Hiller István elmondta: az államilag támogatott képzésre felvett hallgatók 17 százaléka budapesti, 83 százaléka vidéki. A tárca vezetője közölte: a felvételizők közül csaknem 17 ezren értek el 130 pont feletti eredményt. Hozzátette: az állami támogatásokat az idén első alkalommal osztják szét az intézmények között a jelentkezők száma és teljesítménye alapján. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ vezetője arról számolt be, hogy a korábbinál kiegyensúlyozottabbak lettek a ponthatárok. Kerekes Gábor elmondta: jogász- és orvosképzésre például szinte mindenütt nagyjából azonos pontszámmal lehetett bejutni. Szólt arról is, hogy akiket most egyetlen helyre sem vettek fel, augusztus 13-dikáig jelentkezhetnek pótfelvételire. Közben Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője úgy nyilatkozott: 20-30 ezerrel kevesebb fiatal kezdi meg tanulmányait a következő tanévben, mint korábban; ez pedig szerinte szégyen egy olyan kormány számára, amely az oktatás kiemelt szerepét hangsúlyozza.

A Levegő Munkacsoport szerint módosítani kell a tehergépkocsik útdíjáról szóló kormányhatározatot. A civil szervezet emlékeztet arra: az útdíjat csak az autópályákra, autóutakra és az országos főutak egyes részeire tervezik kivetni, ami azt eredményezné, hogy a kamionok nagy része a településeken keresztül vezető mellékutakat használná.

Átadták az idei egymilliomodik kedvezményes üdülési csekket Budapesten. Az utalványt egy 11 éves pécsi kislány vehette át, aki a Magyar Postánál dolgozó édesanyja jogán veheti igénybe a szolgáltatásokat mintegy 8 ezer elfogadóhelyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×