eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A jelentkezők háromnegyede bekerült a felsőoktatásba

Az idén egyetemre, főiskolára jelentkezők 74 százaléka, összesen 81.043 felvételiző tett sikeres felvételit, idén is a gazdálkodási és menedzsment szakosok lesznek a legtöbben, míg az egyetemek közül az ELTE fogadja a legtöbb gólyát - derült ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az intézmények által levezényelt szerdai ponthatár-húzás után.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján közzétette összegzés szerint a felvettek hatvan százaléka államilag támogatott képzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

2007-ben 108849-en szerettek volna elhelyezkedni a felsőoktatásban, ez mintegy háromnegyedüknek sikerült is (tavaly a bejutási arány 70 százalékos volt). A 81 ezernél valamivel több idei felvett többsége, hatvan százaléka államilag támogatott képzésre került be.

A nappali tagozatosok aránya 68 százalék, míg részidős - esti vagy levelező - képzésen az újdonsült egyetemisták és főiskolások 29 százaléka vehet részt. (A többiek a távoktatásban meghirdetett helyeken osztoznak).

A szakok között a gazdálkodás és menedzsment "végzett az élen", hiszen a szeptemberi gólyák közül majdnem 5300-an fognak ezt tanulni. Sokan kerültek még be mérnök-informatikusnak, turizmus-vendéglátás szakra is. Ugyancsak viszonylag nagy számban lesznek az első évfolyamban jogász hallgatók és kommunikáció szakosok is.

Tavalyhoz képest átalakult a legtöbb hallgatót fogadó egyetemek és főiskolák listája, igaz, a nagy múltú egyetemek túlsúlya így is változatlan: 2007-ben az ELTE az egyetlen, amely hétezernél is több (7104) diákot felvett, a pécsi, szegedi és a debreceni egyetem 6 és 7 ezer közötti hallgatószámot fogadnak be. Az ötödik helyezett Budapesti Gazdasági Főiskola ehhez képest 4800 főiskolást vett fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×