eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A munkáltatók fele nem tartotta be a hőségriadó miatti előírásokat

A munkáltatók fele nem tartotta be a hőségriadó miatt elrendelt fokozott munkavédelmi előírásokat - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet elnöke.

Papp István a júniusban és júliusban tartott ellenőrzések adatait ismertetve elmondta: a leggyakoribb probléma az volt, hogy a dolgozók nem kaptak védőitalt, és nem biztosítottak számukra elegendő pihenőidőt.

A főbb szabálytalanságok között szerepelt, hogy üzemcsarnokban, zárt térben nem működött a légkondicionáló, szabadtéren nem volt megfelelő hely a kötelező pihenőidő eltöltéséhez, s hiányosak voltak az elsősegélynyújtás feltételei.

A munkaügyi felügyelőség az ellenőrzések alkalmával 20, tevékenységet felfüggesztő határozatot hozott, és 12, munkavégzéstől eltiltó határozatot adott ki, ebben összesen 214 munkavállaló volt érintett. A hatóság 42 esetben összesen 1.259 millió forint bírságot szabott ki.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet elnöke hangsúlyozta: a 2-es fokozatú hőségriasztásnál 574, míg a 3-as fokozatúnál 507 munkáltatót ellenőriztek.

A munkaügyi felügyelők szerint 30 ezer munkavállaló közül több mint 11 ezer esetében sértették meg az előírásokat. Az ellenőrök összesen 1 millió 300 ezer forint bírságot szabtak ki.

Múlt héten pénteken egyébként megdőlt az abszolút melegrekord, Kiskunhalason 41,9 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióval. Részletekért kattintson ide!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×