eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ma minden hőmérsékleti rekord megdőlhet - de mi lesz a jövő héten?

Egyes helyeken akár 42 fok is lehet pénteken az országban - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Az előrejelzés alapján megdőlhet az abszolút hőmérsékleti rekord, ami 2000 augusztusa óta 41,7 fok; ezt Békéscsabán mérték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint pénteken még a csütörtökinél is melegebb lesz, pedig akkor a napi országos és a fővárosi rekord is megdőlt.

Pénteken egyes helyeken akár 42 fok is lehet, ami azt jelenti, hogy megdőlhet a 2000 augusztusában Békéscsabán mért 41,7 fokos abszolút hőmérsékleti rekord.

Közben az országos tisztifőorvos kedd éjfélig meghosszabbította a hármas, vagyis a legmagasabb fokozatú hőségriasztást. Falus Ferenc az InfoRádióban elmondta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a jövő hét közepéig nem várható enyhülés az időjárásban.

A felszín közeli ózonkoncentráció emelkedése miatt a környezetvédelmi tárca továbbra is arra kér mindenkit, hogy - lehetőség szerint - autók helyett használják inkább a tömegközlekedést.

A gazdasági miniszter emellett energiatakarékosságra kérte a lakosságot. Kóka János azt mondta: a legtöbb villamosenergia a délutáni időszakban fogy, ezért azt javasolta, hogy délután 2 és este 6 óra között állítsák kisebb fokozatra a légkondicionáló berendezéseket és a nagy háztartási gépeket ne kapcsolják be.

Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a villamosenergia rendszerben nem volt kimaradás, és elég a tartalék is.

Egy angol meteorológiai honlap, a uk.weather.com tíznapos előrejelzése szerint szombaton 38, vasárnap 35, hétfőn 33, kedden és szerdán 32, csütörtökön 31, pénteken ismét 32, majd szombaton újra 31 fok lesz a csúcshőmérséklet Magyarországon.

Az esti minimum hőmérséklet a jövő hét elején lesz a legalacsonyabb, a prognózis szerint 16 Celsius-fok.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×