eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Századvég: jól érzékelhető a koalíciós feszültség

A Századvég Alapítvány szerint a nyári ülésszakban elfogadott villamos-energia törvény úgy liberalizálja a piacot, hogy beismeri, hogy nem adottak a piacnyitás feltételei. A szervezet elemzésében azt írja, a 2008. január elsejei változás mindenképp áremelkedéshez vezet. Nagy Tamás összeállítása.A koalíciós feszültség jól látszik a május 15-én az országgyulés elé terjesztett villamos-energia törvényen is - állapítja meg elemzésében a Századvég Alapítvány. A jogszabály 2008. január elsejétol megszünteti az eddigi kevert piaci modellt, és helyébe egy idézem: "névleg tisztán versenypiaci modellt" állít. Eszerint megszunik a Magyar Villamos Muvek Zrt. kizárólagos nagykereskedoi engedélye, így a fogyasztók és a kereskedok szabadpiaci körülmények között szerezhetik be a villamosenergiát, A jogszabálytervezet szerint megszunik a hatósági ár is, ehelyett egy szociálisan meghatározott tarifarendszer alapján számolják ki az áram árát. A Századvég szerint ez mindenképp az árak növekedéséhez vezet majd. A koalíciós ellentét a szervezet szerint abból fakad, hogy az SZDSZ teljesen piaci alapon szervezte volna újjá a szektort, az MSZP viszont az ellátásbiztonságra és az árstabilitásra. Ebbol egy ösztövér megoldás született - állítja az alapítvány, hiszen a törvény úgy hajt végre piacnyitást, hogy eközben beismeri, hogy nem adottak a liberalizáció feltételei. A Századvég úgy látja, a legnagyobb problémát az úgynevezett hosszú távú megállapodások felbontása jelenti. A jogszabály ugyanis ettol kapacitásbovítést vár, a szervezet viszont állami eszközökkel ösztönözné a termelést. Az elemzésbol kiderül, a magyar kormány Brüsszel és Washington haragját is kiváltotta azzal, hogy az uniós külpolitikával szemben az oroszokhoz közeledett. A tanulmány rámutat, a különutas politikának kézzel fogható jele volt, hogy a miniszterelnök korábban az orosz Kék áramlat nevu gázvezeték mellett tette le a voksát, szemben az EU által támogatott Nabuccóval.

A koalíciós feszültség jól látszik a május 15-én az országgyűlés elé terjesztett villamos-energia törvényen is - állapítja meg elemzésében a Századvég Alapítvány.

A jogszabály 2008. január elsejétől megszünteti az eddigi kevert piaci modellt, és helyébe egy "névleg tisztán versenypiaci modellt" állít.

Eszerint megszűnik a Magyar Villamos Művek Zrt. kizárólagos nagykereskedői engedélye, így a fogyasztók és a kereskedők szabadpiaci körülmények között szerezhetik be a villamosenergiát.

A jogszabálytervezet szerint megszűnik a hatósági ár is, ehelyett egy szociálisan meghatározott tarifarendszer alapján számolják ki az áram árát. A Századvég szerint ez mindenképp az árak növekedéséhez vezet majd.

A koalíciós ellentét a szervezet szerint abból fakad, hogy az SZDSZ teljesen piaci alapon szervezte volna újjá a szektort, az MSZP viszont az ellátásbiztonságra és az árstabilitásra koncentrált.

Ebből egy ösztövér megoldás született - állítja az alapítvány, hiszen a törvény úgy hajt végre piacnyitást, hogy eközben beismeri, hogy nem adottak a liberalizáció feltételei.

A Századvég úgy látja, a legnagyobb problémát az úgynevezett hosszú távú megállapodások felbontása jelenti. A jogszabály ugyanis ettől kapacitásbővítést vár, a szervezet viszont állami eszközökkel ösztönözné a termelést.

Az elemzésből kiderül, a magyar kormány Brüsszel és Washington haragját is kiváltotta azzal, hogy az uniós külpolitikával szemben az oroszokhoz közeledett.

A tanulmány rámutat, a különutas politikának kézzel fogható jele volt, hogy a miniszterelnök korábban az orosz Kék áramlat nevű gázvezeték mellett tette le a voksát, szemben az EU által támogatott Nabuccóval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×