eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Budapest: újabb délibábok a láthatáron

Uniós forrásból újítják fel várhatóan a Szabadság hidat és a Margit hidat. A Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt a programot, amely szerint a két híd rekonstrukciójára, valamint a csepeli gerincút és a külső kerületi körút egy-egy szakaszának megépítésére mintegy 22 milliárd forintos uniós támogatást kaphat idén és jövőre a főváros.

A programot pénteken tárgyalja a régiós tanács, majd még júliusban kormányhatározat születik róla, amely alapján megnyithatják az uniós pénzcsapot.

A két híd és a két út mellett a kiemelt beruházások között szerepel a 4-es metró és az 5-ös metró első ütemének építése, valamint az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítása, ám ezeket a projekteket az unió más forrásból támogatja várhatóan.

Erre a három beruházásra összesen 340 milliárd forintos támogatásra számít Budapest az unió közlekedésfejlesztési alapjából. Ezeknek a projekteknek a támogatásáról is nyáron születik döntés.

A programterv a fentiek mellett két további csoportba osztja a következő két évben uniós támogatással elindítható beruházásokat.

Az egyikbe azok tartoznak, amelyekhez egyelőre nincs meg a beruházási költség 20 százalékát kitevő fővárosi önrész, de előteremthető még idén.

Ebben a csoportban található a kerékpáros hálózat fejlesztése, egy úgynevezett autóbusz-korridor kialakítása Rákoskeresztúr és az Örs vezér tere között, a Római-parti gát megépítése, vagy például a Budapest Szíve program első üteme.

A másik csoportban a fővárosi tulajdonú vállalatok, például a BKV által megvalósítandó beruházások találhatók. Ide tartozik a 2-es és a 30-as villamos összekötése, vagy a 42-es és a 47-es villamos vonalának meghosszabbítása. A beruházások várhatóan még idén vagy jövőre elindulhatnak.

A programot a városatyák egyhangúlag szavazták meg, az ellenzék főleg azt kifogásolta, hogy a szerda estig készülő előterjesztést csak az utolsó pillanatban vehették kézbe.
 

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×