eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kutyák terjesztették el a kullancsot az egész országban

A kullancsok szezonja nem most kezdődött meg, hanem már régen tart, ráadásul egy év végi uniós döntés miatt nincs ellene hatásos irtószer - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kullancs Szövetség elnöke. Kapiller Zoltán szerint jobban kellene figyelnünk a kutyákra, mert elsősorban miattuk terjedt el az egész országban a veszélyes rovar.

A hanyag turisták miatt terjedtek el a kullancsok egész Magyarországon - állítja Kapiller Zoltán. A Magyar Kullancs Szövetség elnöke szerint elsősorban a kutyák a felelősek, a veszélyes rovar elszaporodását azonban segítette az is, hogy az elmúlt másfél évtizedben enyhék voltak a telek.

Elméletileg ugyan a kullancsveszélyes közterületek - például strandok - üzemeltetője kötelezhető az irtásra, a gyakorlatban ez nehezen kivitelezhető. Tavaly év végétől ugyanis egy uniós előírás miatt nem kapható olyan irtószer, amely kimondottan a kullancsok ellen lenne hatásos.

Emiatt fokozott figyelmet kell fordítani a megelőzésre - hangsúlyozta Kapiller Zoltán. Érdemes beadatni az agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltást, azok pedig, akik gyakran kirándulnak, használjanak kullancsriasztó szereket - ezek a patikákban beszerezhetőek.

Különösen fontos, hogy cseppel vagy nyakörvvel a kutyákat is megvédjük a kullancsoktól, mert éppen a négylábúak terjesztették el a kullancsot az egész országban. Több európai országba - például Nagy-Britanniába és a skandináv államokba - nem is engednek be olyan kutyát, amelynek az úti okmányai nem igazolják, hogy az állatorvos elvégezte rajta a kullancs elleni kezelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×