eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vannak, akiknek 50 ezer forintos pluszköltséggel jár a dobozdíj

A dobozdíj miatt legalább ötvenezer forinttal nőtt meg a fenilketonuriában szenvedők havi tápszerköltsége - mondta az InfoRádiónak Batki Zsolt, a Magyarországi PKU Egyesület elnökhelyettese.

A fenilketonúria - mozaikszóval PKU - egy öröklődő anyagcserezavar. A betegség a vérben és vizeletben felszaporodó aminosavról, a fenilalaninról ismerhető fel. Ez a fehérjében található alkotórész, amelyet a fenilketonúriások nem tudnak feldolgozni.

Aki ebben a betegségben szenved, annak tápszeren kell élnie, amelyet gyógyszertárban vesz meg.

A PKU-sok nem fogyaszthatnak húst, halat, kenyeret, tejet, tojást, tésztát, hüvelyes növényeket és szóját. Ehelyett egész életükben diétázniuk kell, nagyon pontosan kiszámítva a táplálék mennyiségét és összetételét.

Ha nem tartják be ezt a diétát, annak súlyos szellemi visszamaradottság és mozgáskorlátozottság lehet a következménye. Ez különösen 10 éves korig meghatározó.

A fenilketonúriás kismamáknak is szigorú diétát kell tartaniuk, mert ellenkező esetben a gyermek szívelégtelenségét vagy kisfejűségét okozhatják.

Batki Zsolt elmondta: eddig ingyen kapták a tápszereket és a táplálék-kiegészítőket, most azonban ezek megvétele a dobozdíj miatt akár 50 ezer forintos kiadással is jár számukra. Épp ezért sokan a minimálisra csökkentették ezen patikaszerek fogyasztását.

A szervezet felkereste a minisztériumot, ahol azt a tanácsot kapták: kérjék meg a forgalmazót, hogy engedélyeztesse újra a termékeket, így ugyanis lehetőség lesz arra, hogy például a kétdeciliteres tejpótló után ne darabonként, hanem kartononként kelljen megfizetni a dobozdíjat.

A fenilketonúriát csak 1956 óta kezelik, és Magyarországon csupán 1975-től kötelező a szűrés.

A PKU-betegségben szenvedők és családjaik létrehoztak egy saját civil szervezetet. A tőlük származó információ szerint Magyarországon legalább ötszáz ember szenved ebben a különleges anyagcserezavarban. Ötven százalékuk gyermek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×